Miniszünidő, Gelderland.

Akarom mondani: minivakantie.

Gelderland Hollandia azon kevés helyeinek egyike, ahol fák, hovatovább: erdőségek vannak. Gelderland erőssége tehát erdőssége.

Még mindig itt vagy ezután a rettenetes szóvicc után? Oké, akkor mutatok gyönyörű fotókat, mert épp Gelderlandból jövök!

TL;DR: az időjárással nagy mázlink volt, a hely pedig gyönyörű.

Először a Vierhouten melletti erdőben tévedtünk el egy kicsit, persze Hollandiában kb. annyira lehet eltévedni, mint Magyarországon, ne gondoljunk ilyen Életben maradtak szituációra, nem ettünk meg senkit és a saját pisinket se kellett inni (mondjuk az egyik étteremben kaptam egy Pepsit, ami nem sokkal jobb ugyebár.)

Fun fact egyébként: a Wikipedia szerint Gelderland neve onnan származik, hogy anno domini 878-ban megöltek itt egy sárkányt, és annak a haláltusájából (“Gelre!”) város-, majd tartománynév lett. Kicsit sajnálom, hogy nem az utazás előtt olvastam ennek utána most, hogy a gyerekek amúgy Riders of Berk-lázban égnek.

Másik fun fact természetesen hogy Gelderland (igaz, a déli, Arnhem felőli vége) volt a helyszíne a Market Garden hadműveletnek a második világháborúban. Kids ask your parents.

A vasárnap esősen indult, úgyhogy kastélylátogatás mellett döntöttünk, mégpedig a Vaassen-ben található Cannenburch (vagy angolos írásmóddal: Cannenburgh) kastély mellett, amelyet a XVI. század óta a van Isendoorn család birtokolt egészen a XVIII. század végéig, amikor is örökös nélkül kihaltak, és az épület 70 évig töküresen rohadt. Az ötvenes évektől aztán nem gyerekotthont telepítettek bele, hanem egy alapítvány vette meg (1 guldenért), és újította fel szép lassan. Ma gyönyörű kis kastély nagyon szép parkkal (és kétszintű várárok-parktó kombóval, because Hollandia), jó kis étteremmel, nagyon érdemes beugrani úgy 3-4 órára ha arra jársz. Ja, végül itt is kisütött a nap, szinte el sem hittem!