A #tesiterror margójára: zwemles Hollandiában.

Ilyen #tesiterror sztorim nekem is van:

Nem emlékszem hány éves voltam (kicsi), arra sem, hogy ponosan hol volt (valami úszótábor féleség), de emlékszem a meglepetésre ahogy valaki felkap és bebasz a vízbe tanító célzattal, flashbulb memory jelleggel megvan, ahogy a vízben a buborékok körülöttem cikáznak, stb. Ha ma ezt megcsinálná valaki a gyerekemmel, egészen biztosan oda lenne ütögetve a feje a kősziklához csúnyán le lenne üvöltve a feje (mert kultúremberek vagyunk, ugye.)

De hogy ne csak szomorkodjunk ezen, elmondom, milyen az úszásoktatás Hollandiában, mert már úgyis terveztem egy ideje.

Hollandiában minden gyereknek kötelező egy úgynevezett A diploma. Az ok baromi egyszerű: sok a víz. Csatornák, folyók, tavak, tengerek… a “vízi jártasság” alapvető szükséglet. (Amikor azt mondom kötelező, igazából hazudok. Viszont ha nincs meg, akkor uszodába csak karúszóval mehet a gyermek, osztálykirándulásra esetleg nem viszik… szóval jobb, ha megvan.)

Az A diploma amolyan úszásvizsga, de ne a magyar rendszerre gondoljunk ahol az úszóedző a hajnali gyorsúszóedzésen papuccsal dobál, itt életre nevelés van: mi történik, ha beesel a vízbe az utcán, ruhástul-cipőstül. Hogy menekülsz ki egy vízbe esett autóból, ruhástul-cipőstül. Hogy mentesz ki másokat, ruhástul-cipőstül. Hogy csinálsz életmentő csónakot egy nááájlonzacskóból, ruhástul-cipőstül. Ilyesmik.

Mi (most épp) vasárnaponként járunk usziba. A gyerekek marhára élvezik, egy csopot 3-5-6 gyerekből áll, és 3 gyerekenként 1 oktatóból, vagyis amikor pl. 5 gyerek van egy csoportban, akkor 2 oktató viszi a bulit. Ennek eredménye persze az, hogy pörög az oktatás, megdolgoznak a pénzükért. (A gyerekek is…)

Az Angolinfo-n most azt olvasom hogy:

The certificate A program requires a child be able to swim 50 metres using both breast and back strokes, and swim 3 meters underwater through a large ‘escape’ hole in a canvas panel. The parameters increases to 75 meters and 6 meters under water for the B certificate. The C diploma requires 100 meters of surface swimming in swimsuit and clothing with additional obstacles, the forward roll, and finally 9 meters underwater.

Ruhában, cipőben.

De maga az úszásoktatás ennél kiterjedtebb. A zwemschool ahova mi járunk 5 színkódolt szintet (piros, zöld, sárga, kék, rózsaszín) különböztet meg az A diplomáig, és minden szinten különböző feladatokat, különböző nehézségben (pl. növekvő időtartamban) kell megoldani. Különböző ugrások (cerka, fejes, stb.), úszásfajták, matrac alatt átúszás, lyukon átúszás, lebegés, nyitott szem, “mélyvízi orientáció”, és hasonlók. A bossfight a tapasztalat szerint a “watertrappen” (vagyis a taposás), amit a kék csoportban pl. 90 másodpercig csinálnak a gyerekek. Minden suli máshogy oldja meg magát az oktatást, a kategorizálást, az A diploma viszont standard, államilag szabályozott. Nálunk pl. a szintnek megfelelő karszalagot kapnak a gyerekek, ami elég ötletes gamifikálás, illetve egy listát, amin követve van, hogy mit hogy teljesítettek:

(Zárójal: eleinte nem értettük, hogy hogy lesz ez így tartós megoldás, hát hiszen uszoda, lista, pillanatok alatt elázik az egész cucc. De nem ázik el, ez vízálló…

…a tollakon meg, amivel írnak rá, kis kacsa úszó van, hogy ne süllyedjen el. Zárójel bezárva.)

Az A diploma után aztán jöhet a B meg a C, de legfőképpen a gyerekek nyárra teljes biztonsággal mehetnek a vízbe itt az 5 perc bringázásra levő strandon.

És elmondhatják nekünk is, mi a teendő, ha ruhástul-cipőstül esünk a vízbe.