32 km.

Már jó ideje ülök egy (konkrétan 2) videón, amit mindenképpen meg akartam mutatni nektek.

A téma az Afsluitdijk.

Afslu… micsoda?!

Az Afsluitdijk az a baszom nagy 32 km-es gát fenn északon, ami az Északi Tengert tartja a tengerben, és nem engedi be Hollandiába. Ez remek ötlet, mert így pl. nem állunk folyamatosan 3 méteres vízben, ami ugye eleve kellemetlen lenne, mert pl. nem kapnánk levegőt és megfulladnánk, ami miatt nem tudnánk állva maradni.

(Google Maps-en itt találod.)

A másik nagyon nagy haszna, hogy általa a korábbi Zuiderzee-ből IJsselmeer lett, vagyis egy sós tengerből pár év alatt édesvízű tó. Ebben a tóban mi itt IJburg-ben is vígan fürdőzünk nyaranta, kivéve pl. idén nyarat, amikor a nagy hőség és a kis vízmélység miatt kékalga lepte el a vizet, és emiatt nem volt szabad belemenni.

Az Afsluitdijk (és úgy általában az egész Zuiderzee elkerítés-lecsapolás) önmagában is elképsztő történet (el lehet szépen olvasni angolul itt és itt), meglehetősen kemény, hogy a hollandok egy teljes új tartományt simán lecsapoltak, ebből lett itt a tó túloldalán Flevoland, rajta Almere-vel, ami kb. úgy néz ki, mint Nagykovácsi új része, de nem ezért szeretjük, hanem mert… hát az az igazság hogy nem nagyon van rajta mit szeretni. (Na jó, de: közel van Amszterdamhoz.)

(Ja, és az Afsluitdijk-en esett meg 1940-ben az afsluitdijk-i csata, ahol a németeknek nem sikerült legyőzni a gát holland védőit, ezzel lényegében az egyetlen holland hadisiker volt ez a második világháborúban. Erről is érdemes olvasni, van itt minden, német kerékpáros rohamosztag, 70 fős védősereg, mindez a háromnapos Slag om Nederland (a Hollandiai Csata) keretén belül!)

Na de amiért most leültem írni, az az Afsluitdijk-en 2016-ban megvalósított művészeti projekt, a Gates of Light. Nemrég felmentünk Jullal egy este megnézni, és hát elég állat:

A dolog lényege röviden annyi, hogy az Afsluitdijk zsiliprendszerének épületeit bevonták egy olyan fényvisszaverő bevonattal, ami csak abba az irányba veri vissza a fényt, ahonnan az jön. Az üzenet a zéró fényszennyezés, ha minden igaz, az eredmény viszont egy nagyon látványos vezetési élmény, ahogy mész keresztül ezen az épületegyüttesen.

Az ötlet, és a megvalósítás is a Studio Roosegarde-nak köszönhető, ők egyébként elég sokat és elég sikeresen játszanak fénnyel, a Waterlicht nevű projektjük pl. idén márciusban az ENSZ székházat is megjárta. (És most nézem, októberben jól meg lehet majd nézni Rotterdamban.)

Végezetül: ha van 25 szabad perced, nézd meg az alábbi videót; ebben Daan Rosegarde, a projekt ötletgazdája mesél a projektről (erről és még két másikról), és végigkövetheted a végső változat megszületését. Ha pedig erre jársz és esetleg autóval, az Afsluitdijk nappal is, este is remek dream drive!