Belgium megint. (Futós-fotós poszt.)

Megint voltunk Belgiumban hosszúhétvégézni, barátoknál. (Shoutout to barátok! De ugye GDPR is van a világon.)

Fotózásilag egy Brüsszel 10k, Dinant, és a Pairi Daiza állatkert fért bele, mindjárt mutatom a képeket, de előbb…

Hogy érted azt, hogy Pairi Daiza?

A Pairi Daiza egyrészt azért nagyon izgalmas hely, mert baromi jó állatkert: jó nagy, tájegységekre/kontinensekre van osztva, és minden “kontinens” az adott terület jellegzetes épületeit, és tájazonos zenét tartalmaz. Ez épületek esetében adott esetben remake-eket jelent, pl. a fehér tigrisnek otthont adó ázsiai buddhista szentélyt; adott esetben viszont eredeti épületet, mint azok a kis, talán Indonéziából áthozott házikók,  amik pedig a fagyizásunknak adtak otthont… meg árnyékot (30 fok volt kábé, nekem meg nincs hajam).

A Pairi Daiza

Másrészt pedig azért nagyon izgalmas, mert egy 1148 óta létező ingatlanon kapott helyet. Persze 1148-ban másféle állatok, veszélyes, ragadozó muffok cisztercita szerzetesek laktak itt, egészen addig, amíg (magyar vonatkozás!), II. József, a kalapos király (a házban!) fel nem oszlatta az egész kócerájt, és (emiatt meg a francia forradalom miatt) át nem menekültek Hollandiába. (Katolikus szerzetesként… remek döntés.)

Egy szó mint ház, a területen vannak igazán régi eredeti épületek, mint pl. a szerzetesrendi kolostor tornya (és alatta a denevérháznak otthont adó kripta), a kolostor lépcsője, régi kút, kapu, stb. Erről itt lehet többet is olvasni.

No de megint többet pofáztam mint fotóztam, irány a képek!