Trump Amerikája, Amerika egészségügye: choose 1.

A COVID-19 kapcsán az egyik érdekesség, ami mostanában feltűnően sokszor jön szembe velem az az, hogy az amerikai társadalom (számomra látható icipici szeglete) számára kezd világossá válni, hogy abban a buborékban, amit ők USA-nak neveznek, mennyire szar a helyzet infrastrukturálisan. Azt hiszem ez Európából jobban látszik-látszott, mint nekik otthon (talán mert az európai jóléti-szociális állam nekik a médiában mindig összefonódik a “socialism” szitokszóval, thanks Fox News, vagy nemtom), és most egyfajta reckoning történik épp. (Na nem mintha az európai államok olyan hú de jól menedzselnék magát a vírust, de érted, legalább a tesztelést-kezelést fizeti a társadalombiztosítás, hovatovább van társadalombiztosítás…)

Mindenesetre náluk látszik, hogy a helyzet nem csak Trump miatt szar, bár nyilván az öreg mindent megtett, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőle negatív irányba — de az egyértelmű, hogy ez nem vele kezdődött. És aztán jönnek szembe kommentek, mint ez:

…vagy ez, Kottkétól:

But the main observation I came home with after this trip is this: America is a rich country that feels like a poor country. If you look at the investment in and the care put into infrastructure, common areas, and the experience of being in public in places like Singapore, Amsterdam, Paris, and Berlin and compare it to American cities, the difference is quite stark. Individual wealth in America is valued over collective wealth and it shows.

Vagy konkrét COVID-19 kontextusban konkrétan AmerikáNAK adományoz a Jack Ma Foundation (of Alibaba fame) 500.000 test kit-et és 1 millió maszkot:

(A közlemény elolvasásához javaslom minden mondat mögé odatenni, hogy “, Donald”, pl.: “The crisis presents a huge challenge to all humankind in a globalized world, Donald. The pandemic we face today can no longer be resolved by any individual country, Donald.” És így tovább.)

Mindeközben 🤞 hogy ott is (és persze itt is) működjön a containment meg a (most már inkább) mitigation, és hogy ez a hír igaz legyen; ha másért nem hát mert nem csak az egészségügy globális, hanem a gazdaság is.