A GPL gyönyörű világa.

Íme egy gyönyörű példa a GPL működésére, in action, a DrunkenBlog közreműködésével.

Röviden: egy MXS nevű cég lenyúlta a phpAdsNew (egy GPL licenszelésű reklámkampány-, meg mindenféle-kezelő engine) forrását, hogy felhasználja a saját termékében, amit viszont nem GPL alatt adott ki. (Pontosabban szólva el sem ismerte, hogy felhasznált volna hozzá GPL-es szoftvert, valamint eltávolította a GPL licenszelésre vonatkozó utalásokat a forrásból – elég béna módon, jegyzem meg.) És itt jön drunkenbatman trükkje: mivel ez egy derivatív munka, bárkinek joga van látni a forrást, bárkinek joga van eladni kevesebbért, illetve, ha úgy tartja kedve, bárkinek joga van ingyen rendelkezésre bocsátani az egészet, a világ jobbítására:

Here’s the rub: Once someone has the source, they’re free to do whatever they please with it so long as they abide by the restrictions within the GPL. If someone wanted to then turn around and sell it for half what Maui X-Stream charges, they very well could.

They could even take that software and distribute it to anyone who wanted it, which is what we’re going to do here:

  • VX30 Ad-Stats Download (2.7 MB)
  • És persze, csak az összehasonlítás kedvéért, kitette a phpAdsNew forrását is, amiből tisztán látható, hogy valóban ezt használták fel MXS-ék.

    Két tanulság:
    1. Ne lopj szabad szoftvert, mert nem tesz jót a hírnevednek.
    2. Ne lopj szabad szoftvert, mert ha kiderül, a hírneved romlása mellett senki se fogja többé tőled megvenni. Valaki mindig lesz, aki kiteszi a forráskódot a netre, és abban a pillanatban legálisan és ingyen letölthető lesz az anyag.

    Hatékony megoldás lehet bevallottan GPL-es forrásra építeni a termékedet, majd a profitból visszajuttatni valamit a közösségnek: pénzt, fejlesztést, valamit. Így mind a két fél jól jár, és valúszínűleg nem távoznak keserű szájízzel.

    Persze lehet, hogy csak én vagyok idealista.