A sesblog.hu körkérdése: mi a Web 2.0?

Egyébként nem vagyok nagy guru a téren, a múlt héten jöttem rá, hogy amit most épp a cégnek fejleszt Csaba, az tulajdonképpen web 2.0. Aztán jött egy email ervintől, hogy véleményezzük, én meg jó szokásomhoz híven regényt írtam válaszul – aztán észrevettem a 70 szavas limitet. Úgyhogy azt elmentettem draftnak, és írtam 70 szót.
A vélemények (14 webes author által) itt, a draftért pedig olvass tovább.

Azt hiszem, hogy az utóbbi napok híreiből is szépen össze lehet gyúrni, hogy mi a w2.0. A legjobb analógia rá talán a podcasting példája (sztahanovnál volt, aztán angelday folytatta): egy elnevezés. Nem techológia, hanem válogatott technológiák gyűjtőneve, amik (mint a podcasting esetében is) eladhatóbbá meg hypeolhatóbbá teszik az egész cuccot – nagyon helyesen, teszem hozzá.
A másik, a technikai oldalt már-már érintő legjobb leírás pedig a Cory Doctorow interjúból jön: “A Web 2.0 arról szól, hogy fogod az emberek információit, szolgáltatásait, weboldalait, akármit, és új információs szolgáltatásokat és weboldalakat készítesz belőlük, menet közben remixeled őket, aztán ők remixelnek téged, és így tovább.” Az ok pedig kettős: egyrészt (a fent említett saját projectben) sávszélességet spórolsz vele, ami van, hogy nem mindegy. Másrészt viszont időt, energiát, effortot, és ez sokkal fontosabb. Egyszer írtam én is: mivel a világ gyorsul meg hasonló bullshitek, ezért annak, ami a neten van, sokkal jobban ki kell szolgálnia minket. “The technology is out there”, a w2.0 pedig annyit tesz, hogy összeszedi és hatékonyabbá teszi általa az én “böngészési élményemet”. Megfigyeli, hogy hova alakultak a felhasználói szokások az utóbbi 15 évben, és automatizálja belőlük, amit lehet – a kijelölt irányban: legyen maximálisan kereshető, használható, “integrált”, könnyen fejleszthető. Hogy még egy közhelyet idetegyek: régen mi alkalmazkodtunk a nethez, de most az jelenti a piaci előnyt, aki jobban alkalmazkodik hozzánk, felhasználókhoz.
Hát nekem röviden (hosszan) ez. És most megyek, és beírom a google-ba, hogy “what is web 2.0”.
Bazeg nem egy Wikipedia oldal az első találat?