A WiFi nem is akkora királyság.

A Slashdoton ma érdekes cikket olvastam a WiFi hiányosságairól, amik a terjedésével egyre nyilvánvalóbbak. A cikk egy Cisco tesztet vett alapul, ami pont kellemes részletességgel írja le, hogy mi a gond a WiFivel: a 802.11 szasbvány szerint a drótnélküli hálózatok 2,4 GHz körül egy 83 MHz-es sávot használhatnak (2400 MHz-től 2483 MHz-ig). Ezt az IEEE felosztotta 11 csatornára, amik egyenként 22 MHz sávot foglalnak, és 5 MHz-enként követik egymást. Nem tudom, látható-e a bibi: a 83 MHz-es tartományban három olyan csatorna van (az 1-es, 6-os és 11-es), amin úgy tudsz egyidejűleg sugározni, hogy nincs átfedés köztük. Ha belép egy negyedik, vagy az egyik nem a három közül az egyiken sugároz, átfedés, ergo jelromlás lesz. Ez persze kis hazánkban, ahol örülhetsz, ha egy WiFi AP van a közeledben (oké, pl. itt nálunk elérhető 2, és biztos van, ahol több is), nem gond; de nagy Ámerikában, ahol az egy főre eső access pointok száma lassan a mobilpenetrációval versenyzik, igencsak: konkrét szolgáltatáskiesést okozhat a “channel war”, amikor két wannabe-AP egyszerre keresgél szabad csatornát, és ezzel órákra lebénítja a teljes körzetet. Okos tervezéssel persze egyrészt minimalizálható a szükséges access pointok száma, másrészt minimalizálható az átfedés és optimalizálható a teljesítmény. A gond az, hogy egy üzleti negyedben erre nem sok esély van: ott mindenkinek saját AP kell, és nem fognak Cisco mérnököt kihívni, hogy javaslatot tegyen a megfelelő elhelyezésre.
Egyrészt persze szeretnék már ott tartani, hogy ez Budapesten is gondot okozzon (hiszen az szép lefedettséget mutat ki), másrészt sejtem, hogy mire ez itt gond lesz, addigra kb. a 802.11zs szabványnál tartunk majd, ahol az okos Cisco mérnökök már megoldják ezt a problémát.
Harmadrészt viszont (új gondolat) valószínűnek tartom, hogy létezik tool, amivel mi, halandók is el tudjuk dönteni, hogy egy adott hely megfelelő-e AP elhelyezésére. Elvégre egy egyszerű “iwstat [dev] list ap” parancs is kilistázza, hogy hány AP, milyen jelerősséggel “látható” onnan, ahol vagyunk – nem kell más, mint egy program, ami ezeket regisztrálja, esetleg GPS adatokkal térképre helyezi. Sejtem, hogy a Kismet ilyen (tudom, hogy van benne GPS support), csak kipróbálni nem tudtam eddig, holmi driver problémák miatt. De ami késik…