Parkolás itthon és nem.

Holnap megyek Bécsbe, ezért parkolóhelyet kerestem. (Bécsben parkolni ugyanúgy szopás, mint minden nagyvárosban – érdemes előre készülni rá.) Az edemény láttán elgondolkodtam, hogy ez a szolgáltatás vajon itthon is így működik-e (nem), ezért az alábbi kis gondolatkísérletbe (© Orbán Veektor) fogtam.

Külföldi vagyok, autóval, jövök a városodba. Tegyük fel, hogy tudok angolul, a weben kutakodok az utazás előtt, hogy is van ez a belvárosban parkolással.

Először is, elmegyek a város weblapjára: www.wien.at, illetve www.budapest.hu. A www nélküli link egyik esetben se működik, de ez csak azért zavar, mert geek külföldi vagyok.

Megkeresem az angol nyelvű változatot. A magyarok persze új ablakban nyitják az angol nyitólapot, anyátok, de persze nyilván ezt is csak a geek énem mondja, a többi külföldi amúgy szereti olvasgatni azt a nyelvet, amiről azt se tudja megállapítani, hogy melyik string a névelő – anyways. (Cserébe Demszky mosolyog nekem az angol oldalról is, köszi!)
Mivel lusta külföldi vagyok, mindkét esetben a keresőt alkalmazom, a főoldalon parkolási infót első blikkre (az osztrák oldal esetében “blick”-re) egyébként nem találok. Beírom hát: “parking”. Az első pár találat mindkét esetben releváns, de itt már komoly különbségek vannak, az ördög a részletekben bújik meg:

  • Vannak ugye a magyar találatok. Egyrészt a JavaScriptes linkeket megint nem tudtam új tab-ban nyitni – ejnye, kicsi usability engineering figyelhetne… Tehát van itt valami 5 soros leírás arról, hogy it is possible ingyen parkolni a belvárosban (ja, egy, azaz egy sávban a Duna-parton – megjegyzem ezt én se tudtam), valamint, mivel minden külföldit ez érdekel, belinkelve a fővárosi tanács vagy mi határozata a parkolási rend változásáról, a büntetésekről – a fontos dolgokról. A legnagyobb segítség a .pdf-ben letölthető parkolási térkép, ami alapján ugyan felejtsem el, hogy 3 óránál hosszabb ideig parkolok (parkolóházak nincsenek benne), de hát nyilván nem is akarok ennél többet itt maradni, hülyekülföldi.
  • ÉS vannak aztán az osztrák találatok. Az első három találat: Prepaid parking, Parking, Short-term parking – ez alapján (röviden) már a dolog nagy részét megoldom, de az igazán nagy tutiság az két másik szolgáltatás, ami ezen három oldalról érhető el: a garázskereső, valamint a parkolóhelybörze, ez utóbbi mondjuk csak németül, de a lényege mindkettőnek ugyanaz: mondd meg, melyik kerületben akarsz parkolni, mi kilistázzuk neked a közeli garázsokat, árral, feltételekkel együtt. És hát igen kérem, így kell ezt csinálni, köszi – eine Initiative von Wirtschaftskammer Wien und Stadt Wien.

A keresgélés után úgy döntöttem, inkább Bécsben szeretnék parkolni, a Beethovenplatzon levő WiPark parkolóházban (aminek egyébként itthon is van két egysége): innen közel vannak a múzeumok, a Stadtpark, a belváros. Az egynapi parkolás díja 25,6 Euró lesz, amit hitelkártyával is fizethetek.

5 hozzászólás “Parkolás itthon és nem.” bejegyzéshez

  1. Mi most voltunk hétvégén, immáron sokadjára, nekünk eddig a Robert Stolz Platz alatti parkoló jött be a legjobban, több alkalommal is. Ringen be végig, oszlopokat figyelni, ott vagy. 1 perc az Albertina, 8 az MQ és a MariaHilfer. Tiszta, csendes, nem nagy. Tarifa ugyanaz. Mindig van hely, közös a Meridien parkolójával. (Ennek ellenére nem hotelárban van a parkolás…) Bécsben egyébként mindenütt van hitelkártyás parkolásfizetés, meglepő módon mindent elfogadnak, holott sok boltban meg múzeumban csak az electron Maestro megy, de Visa, meg MC az furcsamódon nem.

  2. igen, anno Dániában is ugyanez volt a szopás – csak ott még a Maestro se működött :)

  3. Kaptam tippet ingyen parkola’sra, ahonnan 1 metroval a belva’rosban vagy

  4. Oan parkoló nincs, amelyik ingyenes, és van mellette egy a híres bringakölcsönző ótómatákból?
    Én sztem erre mennék rá.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.