Mit tegyek.

Nem tudom, mit tegyek.

Frank itt installálja mellettem a Dapper Drake-et a laptopjára (ugyanolyan, mint az enyém, csak még nincs benne annyi RAM), és eléggé jó benyomást kelt a rendszer:

 • mindent egyből felismert, még a wpa_supplicant és a hibernálás is szopás nélkül pattan;
 • a Beagle nagy királyság, keres a weboldalaidon és a levelezésedben is;
 • tűrhetőnek (gyorsnak) néz ki sebességileg.

Nem tudom, mit tegyek: maradjak Arch Linuxon, vagy ugorjak vissza az Ubuntu bandwagon-ra? Mert ugyanakkor:

 • az Arch (reportedly) még így is gyorsabb, mert alig fut a háttérben valami, plusz i686-ra van lefordítva (bár talán a Dapper is?);
 • megtaláltam a hibernate-script Arch csomagot, tehát valószínűleg ez a parám is megoldódik, a wpa_supplicant pedig már tegnap óta jó;
 • arra, amire nekem kell, tökéletes a mostani rendszer: a billentyűkombinációim megvannak, konzol megvan, a gépen levő hotkeyeket meg úgyse használnám (kivéve a hangerőváltoztatót).

A kérdés tulajdonképpen filozofikus: maradjak a hákolgatós világban, vagy fogjam magam, telepítsek egy Ubuntut és strippeljem le utána, hogy használható (számomra használható) legyen? Merre megy a két disztró? Az Ubuntu jó sokáig nagyon jó lesz, ez látszik. De az Arch háza táján se voltak gondok, a frissítések jönnek és jók, igaz, pl. Beagle nincs benne. Az Ubuntu egyértelműen támogatottabb lesz, de lesz-e erre nekem szükségem? A Cedega, amit a hétvégén valószínűleg megvásárolok, Arch-on is vígan ott van, és ebből indukálva nem látom, hogy lenne olyan ami kell majd de az Arch miatt nem érem el.

Két világ között kell döntenem, és tanácstalan vagyok.

9 hozzászólás “Mit tegyek.” bejegyzéshez

 1. Hasonloan vagyok minden egyes uj ubuntu release eseten. Valahogy azonban mindig megmaradok a debian sid mellett. :-)

  Megertem a dolgot, segiteni viszont nem tudok.

 2. Mi lenne, ha kipróbálnád az új Ubuntut, és ha nem jön be, akkor vissza az Archhoz?

 3. [drojid@drojid ~]$ pacman -Ss beagle
  extra/beagle 0.2.6-2
  Search tool that ransacks your personal information space
  extra/libbeagle 0.2.6-1
  Beagle desktop search client library

  Figy, ha ennyire nem értesz hozzá, akkor inkább tedd fel a kattintgatós Ubuntut.
  Azt hittem, igazi Linuxos vagy :-)

  Mellesleg nekem van egy rakat plusz gombom, és vígan mennek.

 4. De nem, nem, tényleg.
  Tegyél Dappert, és felejtsd el az Archot, nem Neked való.

  :-))

  Tudod, én is gondolkoztam a Dapperen, de rájöttem, hogy annyira jó nekem ez az Arch, hogy egyszerűen nincs miért lecseréljem. Még csak annyira se, hogy megnézzem a Dappert. (Most a q wifi miatt elgondolkodtam, de _minden_ live disztró elhasalt rajta, legutóbb a Whax is, szóval nem tudom, lehet, hogy emiatt spare drive-ra felficcentem, megnézem, hogy megy-e, de nem fűzök hozzá sok reményt. Meg ha Neked megy az Archon, akkor nem az Arch a beteg…)

  Hogy mi lesz a jövője? Nem tudom. Most szerintem nagyon jó, majd ha egyszer meghal, akkor gondolkozhatsz, merre tovább.

  Nekem volt SuSE-m, Mandrake-em, régen még RH-m is, és rájöttem, hogy nekem az ilyen minimál disztró tetszik, a nagy böszme enterprájz cuccok nem.

  Mellesleg nekem a bigli se jött be, igaz, régen néztem, de le is szedtem hamarost. Már nem tudom, mi volt vele a bajom, csak az a tuti, hogy már nincs fent.

 5. Ja és nekem többféleképpen is majdnem működött a hibernálós dolog (hibernate, swsusp, meg valami harmadik, a swsusp elődje vagy utódja), csak a mysqld-t nem tudta leállítani, bár ez még megoldható lett volna, de az fglrx (ati) driver nem tud felébredni belőle. Ezt ugyan minden második release-ben javítja az ati, de azóta sem megy. (Amikor meg nem ezt javítja, akkor a többi komoly baját, persze azokat is hasonlóan sikeresen, tiszta hülyék.)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.