Headcam test #1.

Tegnap (-előtt?) vettem a headcambe egy 2 gigás SD-kártyát. Figyelmezve a figyelmeztetésekre, azt vettem, amire “133x” volt írva, az álmoskönyv szerint ugyanis az ATC2K korábbi (tőlem független) teszteken látható hullámos képei a lassú SD kártya miatt is lehetnek.

Jelentem, nálam is létezik a probléma, de ne szaladjunk előre.

Kezdeném ott, hogy a ma reggeli videó élvezhetetlen. Egyelőre nem sikerült rendes helyre mountolni, így aztán a nulladik kísérlet (igen, bevallom, volt egy ilyen is) keretében sikerült 20 percen át vennem a járdát (futárzsák hevederére rögzített kamerával), ma reggel pedig bukóra rögzítve sikerült ferde és rossz tengelyű filmet készítenem.

És igen, a hullámzás: igaz. Hirtelen mozdulatoknál (bringázás közben pedig van ilyen) előfordul, legalábbis 640×480-on. A különböző források szerint attól lehet, hogy a cuccban levő enkóder chip nem elég gyors ezeknek a kódolásához. A vicces effekt, amit a hullámzás okoz, hogy amikor meglehetős gyorsan haladsz, akkor is úgy néz ki, mintha csak bóklásznál. (A hullámzás ugyanis egyfajta rezgéstűrő képstabilizátorként is működik.)

A megoldandó problémák tehát:

  • a kamera megfelelő mountolása;
  • hullámzás megszüntetése.

Az eddig kigondolt megoldások:

  • Mountolás: két irányba indultam el.
    1. Egyrészt a csomagban kaptam olyan mounting kitet, amivel vázra lehet szerelni a kamerát. Ez, eddigi kísérleteim szerint gyakorlatilag csak a villára szerelhető fel, mert a mountain bike váz mindenhol máshol túl vastag, illetve a kormány meg túl vékony. (A stucni kivételével, ami tökéletes lenne – ahhoz, hogy korlátlan mennyiségű footage-et vegyek fel a fék- és váltóbowdenek unalmas világáról.) Nem olyan rossz, ma ki is próbálom majd, mindenképpen érdekes viewpoint. Viszont túl fix kameraállás, a valódi élményt szerintem csak a fejre szerelt kamera adhatja át.
    2. Ezért gondolkodtam a fejre rögzítés hogyanján is. A jelenlegi megoldás (a tépőzáras strap használata) nem megfelelő, mert a bukónak csak bizonyos nyílásait tudom erre felhasználni, és nem tudok egy rendes tengelyt eltalálni. Így aztán a (szintén a csomagban kapott) hosszú gumiszalagot fogom a célra használni, a tépőzáras szíjat csak stabilizáló funkciókra használva, mintegy “bányászlámpa/fejlámpa” felállást létrehozva. Így teljesen mindegy, hol vannak a lukak, oda teszem a kamerát, ahova akarom.
  • Hullámzás: amit erre kigondoltam, az a mai videomegosztókat figyelembevéve kézenfekvő: 640×480 helyett 320×240-ben felvenni a 30 FPS videót. (Az FPS-ből nem engedek!) Mivel a YouTube/EyeSpot (még mindig nem döntöttem) úgyis lekonvertálná (ráadásul hogy!… de erről majd mindjárt), miért ne lőném egyből akkorában, amekkora neki kell? Ide tartozik a figyelmeztetés, úgyhogy hear me out: ha nem pont a YouTube méretében lövöd a futidzset, a YouTube rettenetes minőségben fogja downscale-elni. Pixeles, egyszerűen nézhetetlen. A megoldás a házi downscale, amit én mencoder segítségével oldottam meg, ezzel a parancssorral:

    mencoder [input file] -vf scale=320:240 -o [output file] -oac copy -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4

Most pedig lássuk, mire jutottunk. Ismétlem: ez csak egy teszt, látni fogod, mennyire rossz fele néz a kamera. De, for the archives, ezt is ideteszem, milyen jó lesz majd egy tökéletes CM video után visszanézni, hogy where we came from… (Technikai jellegű info: amint látható, be kellett ugranom OTP-be, ott értelemszerűen nem működött a kamera. Az ügyintéző hölgy viszont nagyon érdeklődve kérdezgetett róla, lehet, hogy bővítettem eggyel a headcam-rajongók táborát. Azt is szerettem továbbá, hogy “kellemes kerékpározást” szófordulattal köszönt el. Like it.)

2 hozzászólás “Headcam test #1.” bejegyzéshez

  1. Nekem eléggé úgy tűnik, hogy hiába lövöd pont a Youtube méretében, akkor is újratömöríti alacsonyabb bitrátával – legalábbis az xvid meg az x264 tesztmozimmal ezt tette.
    Amúgy is kezd a Youtube behalni.

  2. Jogos, tényleg lebutítja még úgy is, de ég és föld az átméretezett-és-lebutított, meg a csak lebutított videó között a különbség. nem tudom, miért van ez így, de így van, próbáltam.
    YouTube tényleg haldoklik, én most éppen az EyeSpot mellett teszem le a lantot, de az átkódolásos probléma (igazából fícsör) ott is megvan.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.