BlackBerry Simulator, Mobile Data Simulator, Email Server Simulator.

blackberry in multiple virtual machinesHa esetleg BlackBerry-t szeretnél venni, vagy a főnökségedet meggyőzni arról, hogy miért jó (vagy nem jó) ez a technológia, vagy egyszerűen csak a Google Maps Mobile cikkedhez akarsz rendes screenshotokat csinálni (mint én), a RIM szimulátorait neked találták ki:

  • BlackBerry Simulator az eszközök szimulációjához,
  • BlackBerry Mobile Data Server Simulator (MDS) a BlackBerry web élmény szimulálásához,
  • BlackBerry Email Server Simulator (ESS) a BlackBerry email élmény szimulálásához.

Lássuk be, mind web, mint email téren egyedi a BlackBerry, úgyhogy egyáltalán nem árt.

Telepíteni tulajdonképpen nem nehéz, innen érhető el minden. Először le kell töltened egy JDK-t (ezt még a Sun-tól), aztán a fenti oldalról mindenből célszerűen a legfrissebbet, és installálni mindet. (Persze csak Windows alá, úgyhogy nálam ez így néz most ki: Ubuntu, benne VMWare, benne Windows, benne JDK, benne MDS, ráindítva az eszközszimulátor. Ettől meg így néz ki a desktopom.) Ha valami mégse megy, elég jó FAQ van hozzá itt, itt és itt (respectively).

Ha letöltötted, elvileg indítás után már választhatod a szimulálandó eszközt, és indulhat a móka.

A navigációt egészen BlackBerry-sre vették: billentyűzetet és egeret használsz, de az egéren nem kattintasz, hanem a középső görgőt, mint trackwheel-t használod, kattintasz vele, a jobb gomb pedig a “cancel” gomb, mint a Blackberry-n is. A billentyűzeten pedig a Shift egyenlő a BlackBerry Shift gombjával, míg a billentyűzet CTRL-ja a BlackBerry “Alt” funkcióit hozza elő. És bármelyik gombra tudsz kattintani egérrel, ha nagyon nem menne a navigáció.

Egy szó mint száz, hasznos dolog ez, így, screenshotok sorával egészen könnyedén tudom elmagyarázni a céges életmódmagazin kevéssé IT literate olvasóinak, hogy miért jó nekik a Google Maps a BlackBerry-n. (És ide látom, hogy ott is megindíthatom a BlackBerry killer appz sorozatot.)

Egy gondolat “BlackBerry Simulator, Mobile Data Simulator, Email Server Simulator.” bejegyzéshez

  1. Már a maps is nagyon bejött (thanks érte), de eeez, nagyon “horzsol”, asszem meglesz a hétvégi programom… :)
    thx it’s, ahogyan mondani szoktad.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.