Blackberry killer appz: Google Maps Mobile, Idokorro SSH.

Az elmúlt napokban a pécsi utazás miatt megint előkaptam a Blackberry-t és kicsit javítottam a saját pszeudo-offline produktivitásomon. Mindkét bemutatott alkalmazás must have, még jobban, mint a korábban már kipróbált, korlátozottan használható, ráadásul a közelmúltban sikeresen használhatatlanabbá tett Opera Mini.

Az első a Google Maps mobilverziója, a fantáziadús Google Maps Mobile. Telepíteni Google-tól megszokott módon pofonegyszerű: elborzolsz a Blackberry-den a http://www.google.com/gmm/index.html címre, itt a browser ID-dből egyből letöltésre kapod a megfelelő Google Maps verziót, és off you go!

Maga az alkalmazás szintén zseniális. Átlátható, könnyen használható (a waypointjaidat számokkal jelöli, ezek egyből keypad shortcutként funkcionálnak, zoomolni az ‘i’ és az ‘o’ billentyűkkel tudsz értelemszerűen, a trackwheel menü pedig tökéletesen userfriendly, nem az a sajtreszelő UI, mint az Opera Miniben) és hasznos, mint a nagytesó, sőt, hasznosabb: ugyanúgy tudsz útvonalat optimalizálni, mint a rendes webes alkalmazással (természetesen a waypointok közti navigáció pofonegyszerű), de a Blackberry-vel bluetooth-on össze tudod kötni a GPS vevőt a kocsidban, és ez egyből együtt is működik a Google Maps Mobile-lal! Ez, kéremszépen, teh killer feature, nem más.

google maps mobileA mellékelt screenshoton éppen műhold módban leshetjük a fater balatoni házát és a partra vezető ösvényeket, és egyrészt megfigyelhetjük, hogy a szomszédaink hülyék, mert sréhen kolbászolnak a partra, másrészt pedig ez az a mező (az ösvényekkel), ahova tavaly a EFOTT fesztivált szervezték, mintegy 5 méterre a lakóövezettől, az okos önkormányzati frontvonalas sakkbábuk.

A Google Maps Mobile tehát killer app a javából, ráadásul WC-n ülve is korlátlan időtöltést biztosít, csakúgy, mint a rendes Google Maps, ugyebár. Vigyázat, ha nem átalánydíjas adatcsomagod van, nem lesz őszinte a mosolyod: egy session alatt simán letöltesz 1-2-3 megát is akár!

A másik app pedig az Idokorro Mobile SSH. Mivel Frank 3 hete beteg, Blint pedig Moszkvában tolja a talicskát, rám hárul (-hat) egy csomó rendszergazdai teendő. Ez persze már egyedül is indokolja a 100 dolcsit, amit elveimmel ellentétben ezúttal kiköhögtem a teljes licenszért (de a Blackberry is eleve az elveim ellen van, úgyhogy zsírban vagyunk), de a Mobile SSH ennél sokkal több online-itást ad offline létem perceiben, mint azt pl. Jul szeretné, lévén az összes IM-em (kivéve Skype, de erről majd később) szerveroldalon, szövegalapon fut. Ha már van terminál tehát, miért is ne lehetne mondjuk a WC-n ülve chatelni, nemigaz? Mindezt logolva, ahogy kell, ahogy megszoktam. Ha van valami rendes szerveroldali mail kliensem (mondjuk mutt – mint ahogy egyelőre nincs), akkor az email is megoldott. (Most is, mert van Blackberry Internet Email, vagy mi, de annak megvannak a hátrányai.) Komolyra fordítva a szót, az Idokorro tökéletesen csinálja, amire írták: GPRS, vagy (mostanában már minimum) EDGE kapcsolat tökéletesen elég egy SSH sessionhöz (az átvitt adat pedig még azoknak is vállalható talán, akik, unlike me, nem flat fee GPRS/EDGE roaming csomagban nyomják, thx2O2), az Idokorro-ban tudod változtatni az SSH-d portját (nálam fontos szempont), a trackwheel logikusan összeszedett menüt hoz fel, amivel a szokásos bezár-újatnyit opciók mellett Alt+, Ctrl+ kombókat küldhetsz a terminálnak, és persze apró figyelmesség a fejlesztőktől, hogy ha írsz, az nem egyből a shellbe megy, hanem egy mini szövegmezőbe, ha tehát elírsz valamit (ami kis billentyűzeten, még ha olyan tökéletes kisbillentyűzet, mint a Blackberry-é, gyakran előfordul), tudod törölni, mielőtt enterrel elküldöd.

Nem az alkalmazás hibája, de vicces idekapcsolódó tény, hogy mennyire nem tudom a saját jelszavaimat. A kezemben benne vannak, “rendes” billentyűzeten bármikor begépelem csukott szemmel, fejjel lefelé, de a Blackberry-n jó ideig nem ment. A megoldás (miután próbálkoztam imaginárius billentyűzettel) a laptopom elővétele volt, amin aztán kikapcsolt állapot mellett megnéztem, hogy pontosan mit is gépelek. Lolz.

Két kép alant: az első szerverek listája, mert miért ne, a második pedig az IM ablakom, Blackberry-n. Jul épp kilogolt, figyedoda!

idokorro mobile ssh idokorro mobile ssh

Az Idokorro persze csak annak szükséges, aki ilyen kockafajzat, mint én (voltam, valaha), és persze vannak más lehetőségek is távoli terminálra, mint pl. a MidpSSH, de egyrészt mikor legutóbb próbáltam a Blackberry-n, akkor nem működött, másrészt emlékeim szerint nem volt ennyi feature benne. (Pl. a “connect” feature eléggé hiányzott.) Annak pedig, aki használ ilyesmit, ne adj’ isten kénytelen időnként alkalmazásokat újraindítgatni még a szabija alatt is, vagy egyszerűen csak szereti a szemét rajta tartani a gépein (elvégre ezek mind a gyermekeink, eh?), az tegye félre a sörpénzből azt a 20.000 forintot, sok sztressztől óvja magát egy vészhelyzetben.

Update: Egy-egy apró hiányosság:

  • Google Maps Mobile nem mutat GPS koordinátákat. Nincs ilyen opció se. Néha hiányzik.
  • Idokorro MobileSSH néha nyitva hagy kapcsolatokat, és ha x számú kapcsolatot elértél, nem hajlandó újakat nyitni. (Praktikusan nem tudsz több szerverhez kapcsolódni.) A BlackBerry újraindítása megoldja, de azért 100 dollárért légyszi ne nekem kelljen már újraindítgatnom.

4 hozzászólás “Blackberry killer appz: Google Maps Mobile, Idokorro SSH.” bejegyzéshez

  1. uah, überkockizmus, főleg a bitlbee-vel súlyosbítva. de annyira, hogy kedvem lenne hirtelen szervereket adminisztrálni, csak hogy szükségem legyen rá.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.