IM for life – again.

Na, ezt már szeretem. A GMail-es GTalk-os accountomon kívül minden online. A megoldás neve: bitlbee. Mert jó a CenterICQ is, de sajna mindenféle accountból csak egyet kezel, ráadásul IRC-ben elég ergya. De most (illetve már egy ideje), a bitlbee segítségével ez mind ki van küszöbölve: IRC kliensben (jelen esetben irssi) tolok minden instant messaging szolgáltatást, minden ember egy új irssi window, ami egyrészt maximálisan használható (az esetleges látszat ellenére), másrészt minden egy helyen van logolva (a korábbi screen-es megoldás persze itt is játszik), meg hát nézzünk magunkba: nem a 90-es évekbe vágyunk vissza mindannyian? Konzolos IRC kliens, naphosszat online az R-III-ról, news, pine… Hát ebből a világból hoz vissza egy szeletet ez a megoldás.
A gondot egyébként (eddig) az okozta, hogy a bitlbee látszólag nem támogatott TLS kapcsolatokat, pedig nekem egyes Jabber accountoknál ez létfontosságú. Így csak ICQ-ra (meg a jabber.org-os, kevésbé fontos accountomhoz) használtam kussban (augusztus 14 óta, for the record), majd ledokumentálom, ha tényleg minden működik rajta, ami kell, gondoltam magamban. Aztán feltettem a gnutls-bin csomagot (aptitude install gnutls-bin), és hozzáadtam a kapcsolatot így:

add jabber [username@server] [password] [server]:5223:ssl

És láss csodát: csont nélkül feljelentkezett!
Most sunshine-happyness, teljes mellszélességgel élvezem a bitlbee szolgáltatásait, a GTalk-os userekkel meg majd beszélgetek, ha a Google megnyitja a hálózatát más Jabber szolgáltatók felé.
(Felhívom a figyelmet továbbá a transzparens Eterm ablakra, aminek a hátterében a Gnome bonobo majmos háttere látható – a desktopom háttere.)

4 hozzászólás “IM for life – again.” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.