GPhone: nemtelefon!

Ez breaking. A legfrissebb hírek szerint a Google Phone nem egy iPhone-szerű játék lesz, hanem egy Linux alapú mobil oprendszer terjesztés. Nem az iPhone riválisát tisztelhetjük tehát a Google termékben, hanem inkább a Microsoft Windows Mobile-ét: a szolgáltató mindegy, az eszköz mindegy, a rajta futó szoftver a lényeg — és (a Google szempontjából természetesen) a hirdetési felület. A GPhone a Google terjeszkedése a mobil hirdetési piacra, ami persze ma még kanyarban sincs, de (talán épp a Google által) majd lesz.

Ez jó hír a Linuxnak és mindenkinek, aki rendes okostelefonra vágyik: jelenleg nincs a Windows Mobile-on és a Symbianon kívül igazán használható mobil okostelefon platform, ez a kettő pedig, bár nem rossz, zárt. A Nokia N800 nem rossz, ráadásul Linuxos is, okos is, de nem telefon. (Persze eljöhet az idő, amikor ez mindegy lesz.) Az iPhone pedig jól használható, de nem okos és az általa képviselt nyíltsághoz képes a Windows Mobile egyenesen OpenBSD. Az OpenMoko pedig jó lesz — majd egyszer, ha elkészül, és ha tényleg jól sikerül. (Egyelőre pl. a felülete olyan ronda, hogy no thanx, bár nemrégiben döntöttek a felület teljes megújításáról, tehát az irány jó.) És versenyben lehetne még a QTopia, ami (szerintem legalábbis) baromi szép és letisztult, de a különböző brandek (SMC, Belkin) alatt eladott WiFi-s Skype telefonokon kívül mobil eszközön még nem láttam.

Ebbe a csapatba szállhatna be tehát a Google, és ez a piac nincs még véglegesen felosztva, mindenkivel szemben előnybe kerülhetne egy nyílt, jól használható mobil platform. És ha tényleg a hirdetési felületre koncentrálnak, simán beválthatják az olcsó vagy ingyenes, esetleg valamilyen módon szolgáltatófüggetlen mobilszolgáltatás jöjjön létre.

És ha ez így van, akkor jelenleg ez áll legközelebb ahhoz az állapothoz, amire vágyom: olyan gyártók, mint a Nokia vagy a Motorola biztosan partnerek egy licenszdíjmentes, nyílt és jó mobil platformban, és akkor nem kell sokat várnom, hogy végre technofogollyá válás nélkül lehessen egy telefonom, amin billentyűzet van, érintőképernyő van, WiFi és GPS van, iCal-támogatás és rendesen kereshető címjegyzék. A végén még lesz új telefonom.

4 hozzászólás “GPhone: nemtelefon!” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.