Borítéknyomtatás OpenOffice.org alól.

Borítékot nyomtatni egyáltalán nem nehéz task, majdhogynem triviális. Ennek ellenére eddig mindig kézzel címeztem a borítékjaimat, mert nem vagyok egy nagy OOo warrior (többé-kevésbé csak dísznek, meg a default install miatt van fent az OOo a gépemen; árajánlatokat, doksit wikibe írok, más meg nem nagyon merül fel), viszont mostanra eljött a lustaság győzelmének pillanata a… lustaság (másféle lustaság) felett: tegnap 5 (öt!) borítékot kellett kézzel megcímeznem, ennyit legutóbb valami BME vizsgán írtam. Nyomtassunk tehát OpenOffice.org alól borítékot, logósat, szépet.

Először is: mekkorát? Az Európában üzleti levelezésre használt (hosszúkás, amibe háromrét hajtott A4-et teszel) boríték 110×220 mm, ez az ISO szerint a DL szabvány. Az első dolgunk tehát, hogy a nyomtatónk ilyet nyomtasson. Célszerű egy külön nyomtatót létrehozni (esetemben “c86-envelope” névvel) a custom beállításokkal (Paper Size: DL, Paper Type: Envelopes), hisz lusták vagyunk: így nem kell mindig A4 és DL között váltogatni a papírméretet, csak a megfelelő nyomtatóra nyomtatni.

printer properties

Inet pedig egyszerű: nyitunk egy OpenOffice.org Writert, és a Format > Page > Page tabon megmondjuk, hogy “Format: DL” formátumban akarunk dolgozni, és hogy Landscape-ben.

page preferences

Ő beméretezi nekünk a dokumentumot, nekünk csak pár frame-et, logo-t, ilyesmit kell betenni, hogy teljes legyen a kép — de ez már mindenkinek szája íze szerint.

desktop

Aztán próbanyomat, és küldözgethetjük a színes-szagos borítékokat.

5 hozzászólás “Borítéknyomtatás OpenOffice.org alól.” bejegyzéshez

  1. Én egy ideje léptem ezt meg, sőt, az ajánlott levél feladóvevényét is kisakkoztam, hogy hova kell az X-eket rakni. Teljesen új érzés, huszonegyedik század meg minden.

  2. A feladóvevényhez valahol a magyar OOo site tájékán már ezer éve létezik sablon. :)

  3. lett oo-m, kellene vmi konkret info,h honnan tudnek feladoveveny sablont szerezni.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.