Steve Ballmer, a próféta: szabadalmi per a Red Hat és a Novell ellen.

Az első per, amit Ballmer megjósolt a közelmúltban. 9-én indították, itt a kérdéses szabadalom (de az majdhogynem mindegy is), itt a Groklaw coverage: PJ most épp a perelő cég, az IP Innovation LLC hátterét kutatgatja, hogy hol kell az ügyben keresni a Microsoftot. (Persze van egy gyenge esélye annak is, hogy Ballmer szimplán jólinformált, vagy vátesz. De körülnézni nem árt.) Amit eddig lehet tudni, röviden: az IP Innovation LLC az Acacia nevű cég leánya, amely cég viszont viszonylag ki van tömve Microsoft vezetőkkel, on the board, az egyikük ráadásul szabadalmi szakértő. (Erről a szálról részleteket PJ-nél keress.) Ez utóbbi október 1-én kezdett az Acacia-nál. Október 9-én pereltek.

Ami még érdekes: ha emlékszünk, az USA-ban tavaly felmerült az igény, hogy a meglehetősen szemetes szabadalmi szabályozást és a szabadalomortfóliókat rendbetegyék, pont az ilyen esetek megelőzésére. A probléma, mint azt mindenki tudja, az, hogy bármilyen patent troll cég bejegyezhet ilyen és hasonló joker szabadalmakat, anélkül, hogy pontosan tudnák, hogy miről beszélnek. (Példa a “whitespace beillesztése“.) Aztán amikor valaki (valódi fejlesztés és munka keretén belül) megvalósít valamit, amire rá lehet húzni a szabadalmat, perelnek. Ilyesmibe szaladt bele a RIM a Blackberry kapcsán (és nemrég az összes amerikai mobilszolgáltató), és ilyen szabadalmakkal van tele a Microsoft szabadalmi portfoliója is.) Nos, a most a perben szereplő szabadalom volt az egyik példa, amit felhoztak a veszélyes szabadalmakra.

Szóval kövessük a Groklaw-t, kíváncsian várom a fejleményeket. A SCO, aki legutóbb hasonlóval próbálkozott, nincs helyzete magaslatán: a csődbizottság hamarosan feláll, a Novell, a Sun és Missouri állam már bejelentkezett a pénzéért.