Megint lecsap a Patent Warhammer.

Emlékszünk még az NTP-re? A patent troll cégre, aki beperelte a Research In Motion-t (a BlackBerry technológia kifejlesztőjét és gyártóját), és végül 600 millió dolláros peren kívüli egyezséggel jött ki a csatából? Hát persze, hogy emlékszünk, akkor lett egyértelmű a világ hülyébbik felének is, hogy mennyire veszélyes a jelenlegi szabadalmi rendszer.

Nos, az NTP megint mozgásba lendült: beperelte az amerikai mobilszolgáltatókat szabadalomsértésért, mi másért. A probléma szerintük a szolgáltatók által futtatott email-szolgáltatásokkal van, természete hasonló a BlackBerry-parához. A BlackBerr szolgáltatást most békén is hagyták (600 millió dollárért tehetik is), a mobilszolgáltatók viszont valószínűleg szívni fognak. A vicc az, hogy a mobiltelefon-gyártóknak van licenszük a NTP szabadalmainak használatára, de szerintük ez nem elég:

Even though Nokia Corp. and Motorola Inc.’s Good Technology have licensing agreements with NTP, services involving their products aren’t necessarily exempt from the new complaints, according to Ms. Albert.

Vagyis attól még, hogy te licenszelt eszközre biztosítod a szolgáltatást, téged ugyanúgy beperelhetnek, mert kössél csak külön licensz-szerződést te is, a mobilszolgáltató.

Nem tisztem megmondani, hogy van-e alapja a panasznak vagy nincs, azt pedig végképp nem, hogy morálisan meg etikailag ez most akkor rendben van-e. Either way, az a szabadalmi rendszer, ami ezt lehetővé teszi, felejtős. Elégetni, elásni, sóval behinteni.

Egy gondolat “Megint lecsap a Patent Warhammer.” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.