Operation pow-wow: a nagy laptop vajákolás, 1. rész.

Az alapprobléma adott: a laptopom egyre gyakrabban játszik fagyisat. Ne gondoljunk valami hideg-jeges dologra: feltűnt már egy ideje, hogy iszonyatosan melegszik, a combomat égeti ha ölbe veszem, és még az asztalon is folyamatosan megy a hűtőventillátor, ami a fordulatszámát legalább kicsit lejjebb szabályozza akkor, amikor beteszek a hátsó lábai alá egy alátámasztást és jobb az air flow. Az utolsó löket pénteken ért, amikor (nyilván túlmelegedés miatt) négyszer fagyott rám az eszköz, illetve kétszer (megintcsak nyilván: preventív jelleggel) egyszerűen kikapcsolt. Bár egyéb okok is lehetnek, egyértelmű, hogy a túlmelegedés is jelen van, mint probléma.

A túlmelegedésnek két okát tudom felsorolni, mindegyik megoldható szétszedéssel:

  • A gépben levő hűtőbordák és egyéb hűtőfelületek el vannak porosodva, emiatt rosszabb a hőleadás, ráadásul a levegő áramlása is mintha akadályozva lenne.
  • Kiéghetett a proci és a hűtés közötti szilikon síkosító, hőátadás szakkol emiatt.

És természetesen mivel állandóan megy a venti, a gép üzemideje is erősen megcsappant: a vásárláskori 3 óra fölötti helyett most jó, ha másfél órát bír. Ha House-t nézünk, egy rész van meg max akksiról.

A Linux kernel, és főleg az ACPI haver és segít a bajban, legalább meg tudjuk nézni, hogy mekkora a gáz, ha van. Szerinte a procim jelenleg 83 fokos, érzetre ez még egy normálisabb hőfok. (Még nem éget.)

ipi@athon:~$ cat /proc/acpi/thermal_zone/TZS0/temperature
temperature: 83 C
lipi@athon:~$ cat /proc/acpi/thermal_zone/TZS1/temperature
temperature: 30 C
lipi@athon:~$

Egy Ubuntu Forum thread szerint az Acer TravelMate 2420-as széria esetében inkább a 48-50 fok a normális, jogos tehát a feltevés, hogy ennek a duplája anomáliára utal.

A megoldás tehát: a laptop szétszedése, kitakarítása.

Ehhez szükség van a laptop szétszerelési útmutatójára, ami a 108 oldalas full service guide-ban megtalálható, illetve egy csomag high end (ha már) szilikonos-ezüstös hővezető szmötyire, amit az első boltban beszerezhetek.

Folyt. köv. innen.

7 hozzászólás “Operation pow-wow: a nagy laptop vajákolás, 1. rész.” bejegyzéshez

  1. ja. ha már, én is megnéztem. épp elég meleg: 53 C

  2. [root@prl_gaborn thermal_zone]# cat THM0/temperature
    temperature: 40 C
    [root@prl_gaborn thermal_zone]# cat THM1/temperature
    temperature: 46 C

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.