Operation pow-wow, 2. rész: HD videolejátszás közben 64 fok!

Ott tartottunk tehát, hogy laptop szétkap, fagyieffekt megszünet. Annyi változás történt az első részhez képest, hogy AtTTY tanácsára úgy döntöttem, hogy nem szarozok a hővezető szmötyivel: minimum 140-160 fok (Celsius) kell ahhoz, hogy az onnan bárhova-bármiért eltűnjön, így a probléma több, mint valószínű szimpla koszolódás.

Fogtam tehát

  • két csipeszt (egy mágneses, egy nem),
  • kb. 5 csavarhúzót (mágneses, nem mágneses, óráscsavarhúzó, nagycsavarhúzó, mindenféle kombinációkban),
  • egy adag papírt,
  • meg a manuált,

és nekiestem: szétszedtem darabjaira, és a hűtőbordában találtam egy akkora csulát, hogy majdnem elszaladtam:

a csula

A képen a finom porral körbeépített luk a hűtőventi helye. A kép legtetején pedig látszik valamennyire, hogy a proci és a ráfogatott heatpipe valóban kifogástalan állapotban van, nem lett volna érdemes megbolygatni a szmötyi miatt.

Mielőtt a (félig már lelőtt) poénra térnék, még két kép, mert ez az én postom. Itt megnézed, hogy csinálja a profi (vagy kényszeres): minden csavar a maga helyére kerül vissza, nincs kavarodás.

Itt meg egy laptop, mínusz másfél giga RAM és egy Atheros zsuga. (A kábelei azért ott vannak.)

(Belátom, ez utóbbi kép elég unalmas.)

A gép pedig beindult, minden hardvert megtalált. A ventillátor továbbra is megy, de végre nem hiába: HD video (a Diggnation legutóbbi adása, amit mindenkinek ajánlok) lejátszása közben 64 fokos a proci, és azt kell mondjam, hogy mintha az általános teljesítmény is jobb lenne: amikor legutóbb futtattam Thunderbirdöt, Firefoxot és Miro-t (HD videoval ráadásul), elég cudarul küldte a processzort az eszköz, 80-90 fokos processzor mellett. Most ment mellette egy GIMP és egy GQView is (és: képátméretezés, kontrasztállítás), és semmi. Arra tudok gondolni, hogy a meleg miatt szegény proci nem igazán hozta a névleges órajelét.

Az akció tehát siker, 1 év múlva megint szétkapom, ha addig még meglesz a gép. Yay!

4 hozzászólás “Operation pow-wow, 2. rész: HD videolejátszás közben 64 fok!” bejegyzéshez

  1. íimpozáns utat tettél meg a második képen tanubizonyos – nem kényszeres profi-ig :-)

  2. Csak megerősíteni tudom, hogy évente legalább 1x érdemes kitakarítani a gépet, laptopot, asztalit egyaránt. Utóbbit egyszerűbb. Én még fagyásig sose jutottam a kosz miatt, mert az egyre hangosabban küzdő venti mindig hamarabb elérte az ingerküszöbömet, viszont a lépés után mindig elégedetten dőlhettem hátra, hogy mennyire megérte.

  3. mit várunk egy nyúltulajdonostól, csoda, hogy répaturmix nem volt a ventilátor forgójánál.

  4. Kikéri magának. A nyúl tiszta állat. Az inkább valószínű, hogy a tűhegyes fogaival megnézi, hogy hány magos a procid :)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.