Kormanyszovivo.hu.

Először azt hittem, csak a domainért fizették ki ezt a 200 millió forintot, az még durvább lett volna, de azért ezen belolkáztam:

Daróczi Dávid kormányszóvivő korábban azt mondta: az internetes oldal 200 millió forintos költségében már a rendszer egyéves üzemeltetése is benne van.

Azzal együtt, hogy ha figyelembe vesszük a következőket:

  • valószínűleg egy szimpla (-ább) portálrendszer (like Drupal, but different) testre szabásáról beszélünk (olcsó);
  • viszont ez alá (ha minden igaz) be kellett fejleszteni egy videomegosztó modult (drága);
  • végső soron egy médiamegosztó szolgáltatásról beszélünk, vagyis kellett alá egy megfelelő hardvert építeni (drága);
  • mindezt redundánsan (drága);
  • mindezt kormányzati szintű biztonsággal (drága);
  • mindezt (mivel kormányzat) minimum Unix alapokon, de lehet, hogy Windows (drága),

akkor azért ha a 200 millió még mindig korrupciógyanús, a felbőszült geek blogokon kispekulált párszáz-pármillió forintos fejlesztési/fenntartási költség is röhej kategórába esik.

Szóval jó lenne látni azt a közbeszerzést, na. (Deeplink, valaki?)

10 hozzászólás “Kormanyszovivo.hu.” bejegyzéshez

  1. nekem a 200 milla csak annyira tűnik soknak, amennyivel mindig többe kerül bármi amit az állam rendel meg közbeszerzésen…. (érzésem szerint ez olyan 20-30% lehet)

    off: firefox 3-ban nem jó a kommentdobozod (rálóg a jobb hasábra és a sor végén nem látni amit írok )

  2. Firefox-ban a galeria is rossz (vagy csak nincs fent egy kep sem…).

    Ha viszont tegyuk fel tenyleg egy ilyen komoly infrastrukturat leraknak egy halom penzert,
    akkor igazan telhetett volna egy angolul tudo munkatarsra, de nem is ezt akartam mondani, hanem akkor erre a bika portalra kellett volna helyezni az osszes meglevo es tervezett kormanyzati honlapot is (pl. kormany.hu), ugy talan inkokolhato lett volna egy ilyen osszes.

    Az egyes uzemeltetes pedig vicc, es mindossze annyit jelent, hogy jovore ujabb 50-100 milliot kell ezert a remek honlapert fizetni.

    amiket te leirsz, az mondjuk legyen akkor 20 millio, vagy legyen 40. de nem 200. komplett, egyedi fejlesztesu nagyvallalati rendszerek kerulnek ennyibe.

  3. S.E., vsz: én is FFX3 (beta), és semmi bajom nincs a fent említettekkel.

    vsz: hangsúlyozom, nem tartom reálisnak a 200 milliót. amire utalni akartam, az az, hogy én biztos nem csinálnék meg párszázezer forintért egy ilyen alkalmazást. pármillió talán, de még az is elég lightos. (nem linkeltem a HUP-ot, de érdemes olvasgatni egyes hobbisták hozzászólásait.)

  4. miért nem volt jó erre a magyarorszag.hu? vagy az nem biztonságos?

  5. Jaja, az a masik, hogy miutan pontosan nulla a koncepcio az egesz allami es kormanyzati internetes kommunikaciot (ill. az egesz allami IT, hogy az ezen kivuli teruleteket most ne is erintsuk) illetoen, ezert minden fittyenfutty un. “alkalmazasra” szuletnek az ad-hoc “portalok”. Ez persze meg onmagaban nem is lenne feltetlenul baj, mert a fejlodes mindig jar nemi kaosszal, dehogy ezt morzsankent egy-egy kulon szerverpark, uzemeltetes, alkalmazasiras es ilyen szintu penzkoltes kiserje, az eppenseggel alapvetoen nem IT-s, hanem logisztikai problemakrol arulkodik. de ne legyek naiv, a szervezetlenseg es a kaosz direkt kedvez az ilyen pofatlan lenyulasoknak, ugyhogy nem varhato a megszuntetese, kulonosen nem onszantukbol.

    Ha rajtam mulna (nem mulik), akkor ez az egesz rettenet a http://www.kormany.gov.hu/hirek/ a remek sajtoportal (ha mar feltetlenul muszaj ez kulonvalasztani – szerintem nem kene), pedig a http://www.kormany.gov.hu/sajto/ vagy hasonlo ala mehetett volna a meglevo szerverre, meglevo SSL kulcsra, regisztracio nelkul.

    Mellesleg mi a feneert nem lehet minden kormanyzati/allami portalnak valami egyseges domain strukturaban megjelennie? Persze ehhez nem artana, ha nem valtozna az allami struktura felevente hasonloan ad-hoc jelleggel. Mindenesetre kormany es kormanyszovivo mindig is volt es mindig is lesz, ugyhogy ez itt nem akadaly.

    Rohej az egesz. Egyszeruen nem birjak ki hogy ne lopjanak, nem es nem.

    A Kopint-Datorg mint intezmeny mar reges-regen el kellett volna hogy tunjon a sullyesztoben.
    Erdemes meg megnezni a szigoruan Windows-only, de meg azalatt is a mai napig kizarolag rendszergazdai jogokkal mukodni hajlando MultiSigno nevu alkalmazast megvizsgalni, mint szep peldajat a kormanyzati torekveseknek. A szoftver azota kezen-kozon a Grepton nevu informatikai vallalkozashoz kerult (es ujra is lett irva). Ez a szoftver kell ahhoz, hogy valaki pl. T-* elektronikus szamlakat tudjon egyaltalan megnyitni.

  6. will, vsz: teljesen egyetértek. a vicc az, hogy a lopási kényszeren kívül valószínűleg a szimpla hülyeség is egy nagyon nagy faktor. (amit meg a lopási kényszerrel megáldott tanácsadók használnak ki.)

  7. hat igen, mindenesetre csodalkoznek, ha valoban akarnak, akkor ne tudnanak keriteni egy olyan embert, aki foglalkozott mar eleteben hasonlo IT projekt megrendelessel a _piaci szektorban_. Kb 10 perc konzultacio szukseges (de mondjuk legyen egy egesz ora!), hogy az iranyokat es nagysagrendeket be lehessen loni.

    megaztan van nekunk egy informatikai miniszteriumunk is, ahol – mar csak a nevebol adodoan – csak akad legabb 1-2 ember, aki latott mar ilyesmit eleteben. mondjuk lehet hogy ok a Microsoft TITAN programra voltak allokalva, esetleg a beszerzett MS termekek elosztasan agyaltak, es pont nem ertek ra.

  8. a Reakciós cikk röhej, a kommentek meg csak rontanak rajta.

    kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy mi a faszér fizet az állam sokszázmilliókat a Gripenekért, amikor nézd meg, itt ez a papírrepülő, ingyé hajtogattam és milyen jól repül.

    annak fenntartása mellett, hogy
    – miért nem lehetett ezt a rendszert már meglevő keretrendszerben megvalósítani és
    – simán lehet, hogy bőven túl van tervezve a rendszer,
    egyre reálisabbnak tűnik nekem ez a bekerülési költség. média szolgáltatásról beszélünk, tehát összehasonlításnak mondjuk az IndaVideot lehetne feldobni, plusz rendelkezésreállás, plusz kormányzati biztonsági standard.

  9. mellesleg a Gripen sztori is rohej, de ketlem hogy a ket dolog osszeshasonlithato lenne fontossagilag, vagy akar gazdasagilag. Pl. informatikai megoldasban egy kicsit bovebb a valasztek, mint a vadaszrepulogep piacon.

    ez a honlap pedig konkretan egy papirrepulo. legalabbis kivulrol, aztan lehet hogy belulrol maga a USS Enterprise.

    [ azt el tudom kepzelni, hogy a szerencsetlen kormany egy kicsit meg a kelletenel is jobban tuldimenzionalta a problemat, mert valoszinuleg a kommunikaciot velik az egyetlen olyan teruletnek, amivel meg barmilyen hatast el tudnak erni a kovetkezo valasztasig. Ilyen ertelemben tehat valoban strategiai lehet ez a honlap. viszont miutan ez sem lesz eleg, a kovetkezo garnitura kivagja az egeszet az ablakon, vagy, o fog szamlazni az eves fenntartasert, es/vagy rakolt meg 500m-ot, mert az elozo nem volt eleg jo. de ez psze mind politika. ]

    mindezzel egyutt IT oldalrol nekem tovabbra is iszonyatos buz arad ebbol a projektbol,
    hiteltelen, igenytelen, oszintetlen, pazarolo es ertelmetlen.

    En nem ismerek indexest, hogy megkerdezzem, de Uj Peter
    valoszinuleg latott mar video/kep/hir megosztot kozelrol, de o sem erti:
    http://www.nol.hu/szerda

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.