OpenMoko.

Piacra dobták az OpenMoko Freerunnert, így néz ki:

OpenMoko

400 dollárért van benne 500 MHz-es proci, 128 MB RAM, 256 MB flash, 640×480 VGA, 3D gyorsítás, USB, tri-band, GPS, WiFi, és persze Bluetooth. És hackelhető, szabad, a szó stallmani értelmében. 5 viszonteladója van jelenleg Franciaországban, Németországban és Indiában, vagyis ha ügyes vagyok, és a forint is ilyen kis izom marad, 60 rugó+szállításért tényleg beszerezhető.

Kérdés, hogy a szabad mivolta milyen előnyökkel jár a végfelhasználó számára, mert egyáltalán nem egyértelmű. Az, hogy a hardware hackelhető, engem nem érdekel, nem fogom autóba/bőr alá szerelni. A szabad JVM-től kicsit libabőrös lettem, még a Sun-é se működik rendesen, ugyebár, de ettől persze lehet, hogy hibátlan, elvégre az eredeti, októberi launch date-hez képest volt idejük tesztelni. Az, hogy az ui nem veri az iPhone-t, biztos, és még azt is megkockáztatom, hogy a Nokia felületei is jobbak. (A friss, Qtopiás ui-t nem emlékszem, hogy láttam volna, de a régi rettenetes volt. A launch hírben mellékelt képen meg nem sok derül ki.)

A készülék külseje meg rettenetes. Már látom, hogy “szappantartó” becenévre fog hallgatni. Cserébe a hardware konfig végülis meggyőző, muti még egy telefont, ami ennyi pénzért ennyi mindennel rendelkezik, és pl. a WiFi-t nem korlátozza csak zeneletöltésre, vagy ilyesmi. Android vajon fut majd rajta?…

3 hozzászólás “OpenMoko.” bejegyzéshez

  1. azt kérdezem, hogy oké, ha jól értem, ez egy telefon – de hogy egy telefonnál végülis nem-e a legfontosabb tulajdonság-e és fícsör az, hogy telefonálni lehessen rajta. Merthogy szerintem a telefon telefonálásra kell, minden egyéb funkció csak korlátozottan lesz elérhető és használható, kompromisszumokkal. Tapasztalom ezt bármely telefonnál – a kamera használhatatlan, a gps autóban nem ér semmit, mert vagy kivehetetlen a kijelző, vagy a teljesítménye szar, a tervező-napló funkció szintén picuri idétlenség, szóval minden csak mint parasztnak vakítása működik, de valójában ezekre a feladatokra éppúgy célhardver kell, mint a telefonálásra, viszont minden extra funkció bonyolítja és hibázási lehetőségekkel terheli az alap funkciót.

  2. igen, ezzel én is így vagyok. Céleszköz kell. GPS-re gps, meg a többi. Vicces, az E50 nokia-ra rátoltam egy GPS-t. Pár 10 km-t tévedett, “csak”. :D Egyedül talán a Blackberry-t tudom mondani, mint jól működő multi eszköz.

  3. A céleszköz GPS mennyivel nagyobb és okosabb?
    A designja nekem tetszik, korrekt letisztult darab, nem az 500x ráncfelvarrt túlbonyolított kinézet.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.