G1 status. (Androidportál krosszposzt.)

Sör fogyasztása közben (én szóltam előre) elmesélem, hogy az évváltás nem telt eseménytelenül a telefonom táján. Hosszas várakozás (többnyire időhiány) után valamikor december vége felé Lapajjal nekiálltunk rootolni a G1-et, amit aztán végül idő híján (indult a budapesti erdészjárat) otthon fejeztem be. A rootolás egyébként egyszerű folyamat, a Németországból importált eszközök (itthon ugye vagy megvette az ember a Vodafone-nál, vagy behozatta Jürgenéktől, mint én) esetében viszont valószínűleg általános jótanács, hogy a CyanogenMod telepítése előtt egy ún. goldcard megoldást is meg kell játszani a rootoláshoz, mert a német G1-ek valami hülye builddel, extra törésvédelemmel jöttek. (Lol, marhára megérte gondolkozni rajta.)

A rootolás után tehát felhalad a CyanogenMod 4.2.11.1, gyorsabb, pattanósabb a készülék tőle, nem beszélve a tetheringről és pl. a screenshot lehetőségről. Meg arról, hogy 1 heti használat után összeszakadt az egész, reboot loopba került, és onnan vajas kenyérrel se lehetett kicsalogatni. Recovery image, CyanogenMod újratelepítés (szerencse, hogy volt kontakt backup!), ekkor már 4.2.12.1-re, ami az eddigi szemcukorkákhoz multitouch browsert adott — vissza is álltam a Dolphinról a stock böngészőre.

Ha a reboot loopot megúszod, nagyon is érdemes Cyanogen-re átállni, a sebesség és a multitouch miatt minimum, de az igényesebbek (akik nem én vagyok) szórakozhatnak Apps2SD-vel, meg Dalvik cache-sel szórakozni.

Összefoglalva:

  • Rootlani jó (a lónak is százlába van mégis megrootlik).
  • Rootolás előtt backup! A Cyanogen is fel fogja ajánlani, de az full rendszerbackup (Nandroid), efölé célszerű még külön egy MyBackup (30 napig jó) shareware-t feltenni és csinálni egy kontakt, sms, stb. backupot. Cyanogen telepítés után aztán le is gyakhatod a MyBackupot, mert zárt, fizetős, és mi az ilyesmit nem kedveljük, házaljanak az iPhone usereknél. (Btw jó lenne valami szabad backup megoldás.) Szóval backup, aztán CyanogenMod-telepítés után szépen visszaállítod a kontaktjaidat.
  • 2 howtoból (ez és ez), kb. összesen másfél óra alatt kényelmesen megrootolsz bármit és CyanogenMod-ot teszel rá.
  • A rootolás után kapsz: 5 desktopot, gyors alaprendszert memória rezidens Home alkalmazással (nagyon hasznos, a disztró részét képező, tehát külön telepítést nem igénylő (!) Spare Parts-ban tudod bekapcsolni), 2.0-ból és 2.1-ből visszaportolt szemcukorkákat, multitouch támogatást a böngészőben és a Gallery-ben, és rakás kis visszaportolt okosságot, pl. új kontaktkezelés, jobb kamera, ilyesmi.
  • Kapsz egy pár marhaságot is: Amazon MP3 store, SlideMe Market (mi tulajdonképpen hasznos, de hadd döntsem el én), Exchange támogatás (szintén hasznos, de ki használ ilyet, most őszintén?). Ezeket viszonylag egyszerű eljárással (emlékezz: root jogod van) eltávolítatod, de erről majd máskor, külön postban.

3 szótag:
Meg-é-ri!

Update: Twitteren kérdésként merült fel, hogy mi van akkor most a zárt (do no evil, mi?) Google alkalmazásokkal. Nos, nem kell lemondani róluk: a Cyanogen nem tartalmazhatja hivatalosan őket, de egy ügyes hack által mégis része a teljes képnek. Konkrétan ha jól sejtem, először telepíted az image-et, amiben a Google appok vannak, és aztán pakolod rá a CyanogenMod-ot. Ezen találjon fogást Szergej.

Egy gondolat “G1 status. (Androidportál krosszposzt.)” bejegyzéshez

  1. Nos, mióta a gmail támogatja az exchang-et (google sync), én átálltam az imapról, mert így a kontaktokat is, meg a kalendáriumot isszinkronizálja a telefon, de mondjuk az igaz, hogy szigorúan a levelezésben nem érzek különbséget az imapohoz képest…

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.