Ubuntu Kaotic Kooch vs. A Generikus Számítógép.

Anno amikor a Wind-en 9.10-es Ubuntura frissítettem, rengeteget szenvedtem a hülye apró és nagy hibákkal. Egy kis képernyővillogás itt, nem működő USB ott… Beletörődtem, mert a Wind jelentősége megcsappant az utóbbi időben, szerencsére nem kellett napi szinten használni. Csináltam hibalistát (amin azóta egyetlen hibát sikerült javítani), megkapta a saját nyelvhasználatban a verzió a Kaotic Kooch nevet, én pedig elkönyveltem, hogy ha rendes gépet használnék és nem netbookot, akkor biztos minden jó lenne. (Azzal együtt, hogy a full Intel asztali gépem sem tud visszajönni suspendből.) A Winden a képernyő a mai napig villog.

Most egy Generikus Számítógép, a Compaq 610 került a kezembe. Erről azt kell tudni, hogy egy általános notebook, még az is Intel benne, ami nem, úgyhogy ennél triviálisabb platform igazából nincs is. Talán a Ford T-Modell.

Ennek megfelelően az óvatos telepítés után (és hangúlyozom: eddig) csak két hibába szaladtam bele:

 1. A gép nem áll le. Ubuntuforums thread itt, issue ticket itt. A 2010-01-06-es “Fix Committed → Fix Released” status legalábbis érdekes (annak fényében, hogy a Generikus Számítógépen 2010-02-27-én még ott a bug), sejthetően különösebb tesztelés nélkül zárták a ticketet, vagy valami hasonló. A különböző bugfix ötletek kombinálgatásával (időnyomás alatt cselekedtem) végül azért csak elértem, hogy leálljon a gép, még ha elég lassan is teszi ezt.
 2. A Huawei E220-as modem nem működik, ticketek itt és itt. Szintén ismert probléma, és modem firmware frissítéssel jelenleg úgy tűnik, hogy megoldottuk. (Kb. 1 órás guided admin élménnyel.)
  Itt hívom fel a figyelmet, hogy az ubuntu.hu-n a témában található PPA tárolós thread rossz információt tartalmaz, konkrétan a teljes hálózati forgalmat hazavágja, a mobil szélessáv megpatkolása helyett. Szóval beware.

Amint látható, pár óra bütyköléssel és szopással a fentiek (jelen állapot szerint) kiküszöbölhetők, de a megcsappant bizalmamat ez az élmény se adta vissza, nem érzem, hogy sikerült volna kiforrnia a verziónak így a ciklus végére. Debianos hátterű felhasználónak azért ez a reszkető-kézzel-nyúlunk-a-frissít-gonb-felé élmény új, és nagyon remélem, hogy a hamarosan megjelenő 10.04 jobb verzió lesz, mert van mit javítania az utóbbi időben meglátásom szerint megkopott megítélésen.

3 hozzászólás “Ubuntu Kaotic Kooch vs. A Generikus Számítógép.” bejegyzéshez

 1. “Winden a képernyő a mai napig villog.”

  BIOS upgrade.

  “webcam nem működik;
  USB nem működik”

  Ezek már rég ki lettek javítva.

  “Firefox hibaüzenettel indul (workaround van, úgyhogy ez a legkevésbé idegesítő).”

  Használj jobb böngészőt.

 2. @DjDarkman
  > “Winden a képernyő a mai napig villog.”
  >
  > BIOS upgrade.

  na ezügyben majd zaklatlak. mondom, nem foglalkoztam vele sokat.

  > “webcam nem működik;
  > USB nem működik”
  >
  > Ezek már rég ki lettek javítva.

  dögöljek meg, nálam nem működik. biztos pont az én repómba nem töltötték fel a fixet :)
  (btw, az, hogy a ticketet lezárják, nagyon sokszor nem jelent javítást.)

  >
  > “Firefox hibaüzenettel indul (workaround van, úgyhogy ez a legkevésbé idegesítő).”
  >
  > Használj jobb böngészőt.

  IE6? :)

 3. most raktam fel a lucidot, mindegyik működik már, persze ez még csak villámteszt, de úgy tűnik jó lesz

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.