Oracle vs. Google: mi lesz a nyílt API-kkal?

A változatosság kedvéért egy Slashdot bejegyzésre, és természetesen annak kommentjeire szeretném felhívni a geek érzületű nagyérdemű figyelmét. (A Slashdot híresen a legértékesebb és legjobban közösségi-moderált kommentfolyamokat generálja, óriási ötlet tőlük, hogy az RSS feedjükbe behúzzák a legérdekesebb hozzászólásokat.)

A cikkben az Oracle vs. Google perről van szó, illetve annak tartalmáról. (Az, aki nem követte, de szeretné hirtelen, a Groklaw-n megtalál minden előzményt. Illetve a Slashdot ezt a blogposztot referálja, de tényleg érdemes a Slashdotot hozzáolvasni a forrás után.)

Összefoglalva: miután a bíróság az Oracle vádjainak kb. 90%-át eleve kikukázta és amúgy sem állt túl jól a cég szénája a “Java lopás” témakörben, az Oracle új érvet vett elő: jelesül azt, hogy a Google engedély nélkül lemásolta a Java API-jait az Androidban, és ezzel az Oracle szerzői jogai sérültek.

Ebből pedig felmerült a kérdés: szerzői jogi védelem alá tartozik-e, copyrightolható-e egy API? És ha nem is túl nagy, azért nullánál nagyobb esélye van annak, hogy a bíróság úgy dönt: igen.

Gondoljunk bele, mit jelent ez, csak úgy nagy vonalakban (azon kívül persze, hogy a Google kénytelen lenne büntetést fizetni, és licenszelni — a Java API-kat…):

  • Az összes olyan programnyelv, ami valamely más nyelvnek az alternatív megvalósítása, szopóágra kerülne: pl. a GCC a C++ miatt, a C++ a C miatt, a Mono a C# miatt… és sorolhatnám (az eredeti cikkben több is van, de mindegy — látszik a trend).
  • De ami ugyanilyen fontos: a nagy, historikus API-implementációk. Linux a Unix révén, az összes POSIX API, és (lol) a JavaScript-et használó böngészők fejlesztői tejelhetnének a Netscape aktuális tulajdonosainak (ha minden igaz az AOL-nak.)

A kérdésben egyébként nem tudok állást foglalni, mert nem értek hozzá eléggé, de nagyon érdekes thread és kíváncsi vagyok mi lesz a vége. Vélhetően valami arany középút lesz a megoldás, nem valószínű, hogy nekünk jobb lesz tőle, és csak remélhetjük, hogy legalább nem számottevően rosszabb. Talán elég nagy horderejű ez az API kérdés ahhoz (az iparra tett káros hatása miatt), hogy beszálljanak lobbierővel, vagy amijük van, az IBM, és hasonló garázscégek.

Lényeg a lényeg: itt a cikk, tessenek elolvasni, érdekes.

Update: Az Európai Unió Bírósága tegnap úgy ítélt (egy másik ügyben, a SAS vs. WPL-ben), hogy

a számítógépi program funkcionalitását és a programnyelvet nem védheti a szerzői jog.

A sajtóközlemény itt található (angolul meg itt). Most már csak az amerikaiaknak kell észnél lenni, és a fenti cikk szerencsésen okafogyott lesz.

Egy gondolat “Oracle vs. Google: mi lesz a nyílt API-kkal?” bejegyzéshez

  1. Felek, az EB hatarozatai kisebb esellyel esnek latba az Atlanti oceanon tul.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.