Mi legyen veled, photo.lipilee.hu: koncepció.

new skies | by lipilee on Streamzoo

Jó ideje probléma már nekem a fotóim, fotóblogjaim helyzete. Alapvetően rendszerető (mások szerint kényszeres) ember vagyok, szeretem, ha a fotóim végső soron saját tárhelyen, saját domain alatt, saját megoldáson csücsülnek.

Olyan megoldást akarok, ami egy helyre gyűjt mindent, amit a saját világomból képileg megosztottam.

Olyan megoldást akarok, amivel lehetőségem van valamikor a jövőben egy újabb fotófalra gyűjteni a képi munkásságomat, ha úgy tartja úri kedvem.

Olyan megoldást akarok, hogy ha valaki azt kérdezi: miket fotóz ez a lee ember? akkor egy url segítségével meg tudjam válaszolni neki a kérdést.

Mondhatjuk úgy is, hogy ragaszkodom ehhez, és kényelmetlenül érzem magam, ha nem ez van. És ez általános minden általam létrhozott tartalomra. Ezért nincs Tumblr blogom hanem WordPress, és ezért tartottam ki nagyon sokáig a régi fotóblogom mellett, amit egy Pixelpost nevű engine hajtott. (És ami jelenleg itt érhető el.) Ám a technika szakadatlanul fejlődött (a Pixelpost meg nem), és eljött a pillanat, amikor már túl sok minden szólt ellene:

Es legfokepp az zavaro mostanaban, hogy napok, esetenkent hetek telnek el, mire egy foto eljut az eszkozrol (telefon, fényképező) a blogra.

Long story short, átálltam Picplz-re. És most elmigrálni készülök, kényszerülök. Tökéletes case in point egyébként arra, hogy miért nem szeretem alapvetően a cloud szolgáltatásokat. Míg a saját fotóblog 1600-nál is több fotó erejéig szolgált ki, a Picplz sajnos 200 körülre kifulladt: a szolgáltatás, ami régen annyira vonzó volt, ma is ugyanannyira vonzó, közben pedig feljött egy Instagram, egy Streamzoo, hogy csak kettőt említsek.

Egy ideje futás közben (mire jó a futás ugye) azon szoktam gondolkozni, hogy hogyan tudom ezt a helyzetet megnyugtatóan rendezni. Ehhez persze először egy szabatos problem statement kell, de ez is megszületett.

Probléma:

 • A Pixelpost szar, a régi fotóim be vannak ragadva (prio: kicsi)
 • A Picplz-ről el akarok migrálni (prio: nagy)
 • Tágabb értelemben: bármikor előfordulhat, hogy el kell migrálnom egy adott cloud platformról (prio: nagy)
 • Tipikusan mobilról kell tudnom egyszerűen-gyorsan posztolni (prio: nagy), tehát (tipikusan) valamilyen cloud szolgáltatáson keresztül (prio: nagy)

Koncepció:

 1. WordPress alapú fotóblog a photo.lipilee.hu alá
 2. Régi fotók átmigrálva a Pixelpost alól
 3. Régi fotók migrálva-linkelve a Picplz accountra
 4. Újonnan keletkező fotók (Picplz, Streamzoo, vagy Instagram alól) behúzva (aka: szindikálva) a photo.lipilee.hu -n
 5. Egy url, egy RSS feed

Hátulütők:

 1. Nyilván az egyes szolgáltatásokon megjelenő követők, likeok, stb. nincsenek hatékonyan átvezetve az anyablogra
 2. De legfőképp: a tartalmat migrálni kell

Ebből #1 nem igazán érdekel, de #2 gondolati síkon már egy ideje foglalkoztat, hovatovább fejfájást okoz. Nem is egy feedről van szó, hanem mindjárt háromról: kell migrálni-szindikálni egy Pixelpostot, egy Picplz-t, és folyamatos jelleggel egy Streamzoo-t.

Szóval:

 • Keresem a megoldást a régi Pixelpost cuccok átmigrálására. Ez jó eséllyel parancssorban, a szerveren, mysqldump, sed, awk, grep segítségével fog történni, de elég rég nem foglalkoztam ilyesmivel, szóval érdekes lesz.
 • Keresem a megoldást a régi (lehet, hogy archív-inaktív) Picplz feed végig-crawl-olására, szintén migrálási céllal. Erre egyelőre ötletem sincs, lehet, hogy bounty lesz belőle valami perl/php gurunak. (Bemenet: picplz acc; kimenet: wordpress db és file állomány, feltaggelve, timestampekkel, stb.)
 • Keresem a megoldást a (talán később mégis élő) Picplz feed szindikálására. Picplz-en van RSS, de nem teljes méretű képpel, tehát ez sem triviális feladat.
 • Keresem a megoldást a (valószínűleg mostantól aktív) Streamzoo account tartalmának szindikálására. Streamzoo nem ad RSS-t, erre talán megoldás valami script4rss-szerű megoldás.
 • Végül keresem a megoldást a (talán aktiválandó) Instagram account tartalmának szindikálására. Ha a Streamzoo megvan, ez sem nagy feladat.

A hosszúra nyúlt invokációs cikk végére pár link, válogatás nélkül, félig-meddig a magam olvasottsága végett:

http://wordpress.org/support/topic/migrate-from-pixelpost-to-wordpress

https://www.facebook.com/note.php?note_id=212573303342

http://www.eleventwentysix.com/pp2wp/

http://feed43.com/

http://www.rssfeedconverter.com/

http://script4rss.sourceforge.net/

4 hozzászólás “Mi legyen veled, photo.lipilee.hu: koncepció.” bejegyzéshez

 1. hron84z a baj, hogy a WP-t nem ismerem annyira. Nem tudom mennyire fogja jo neven venni a db mutyizast.

  Ha nekem kene lefejlesztenem ilyet, tuti hogy crawlerrel es a WP XML-RPC feluletevel dolgoznek. Instagramhoz szinte biztos van vmi API, es a tobbihez is tippelek ilyet, a legrosszabb esetben vegig lehet maszni rajtuk. Insta eseteben meg akar a mobilos APIjuk is szoba jon.

  Szoval, ezek azert nem bonyi dolgok annak, aki csinalt mar scripteket.

  A gond az, hogy konkret megoldast perpill igerni nem tudok. Ha nem surgos, esetleg.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.