Save the GIMP.

A 2.8 és afölötti GIMP legidegesítőbb fícsöre a fájlmentés folyamatának megba átdolgozása. A lényeg: az új verziókban menteni már csak .xcf-be, a GIMP házi .psd-szerű formátumába lehet — aki jpeg-be, png-be mentene, vagy csak “rá a megnyitott file-ra” azonos formátumban (tudod, a felhasználók 98%-a), annak exportálnia kell. Whiskey, Tango, Foxtrot. Akkor is, ha csak egy .jpg file-t croppoltál, akkor is, ha csak egy layered van. Mindez azért jó (nem), mert hotkey alapesetben csak a Save-hez, Save As-hez van, a CTRL+(SHIFT+)S ugyebár, vagyis amit 20 év alatt megszoktál a grafikai szoftverektől, azt most eldobhatod, és kattintgathatsz egérrel, mint egy hülyegyerek.

De van megoldás.

A GIMP fejlesztői ugyanis nem mindig toltak meszkalint az ui/ux upgrade meetingek közben, és kb. örök időtől fogva minden gyorsbillentyűt át lehet konfigurálni. A teendőnk pedig innentől egyszerű:

  1. Edit > Keyboard Shortcuts, és keressünk rá erre: “overwrite”
  2. Katt a Shortcut-ra, aztán CTRL+S
  3. Itt a GIMP kicsit rinyálni fog, mint HAL9000 (“Just what do you think you’re doing, Dave?”, stb.): “Reassigning the shortcut will cause it to be removed from “Save”.” Természetesen mondjunk igent, illetve mivel ez GIMP, “Reassign shortcut”-ot, hisz pont ez az,amit akarunk.
  4. Bumm, mostantól a CTRL+S azt csinálja, amit kell neki: azonos formátumban felülírja a file-t.

Ugyanezt eljátszhatjuk a Save As… dialoggal és a SHIFT+CTRL+A-val (azt az “Export”-ra kell átmappelni, és akkor már tényleg készen vagyunk.

Take that, evil save as xcf dialog!

Disclaimer: a fenti baromságával együtt imádom a GIMP-et, és messze a legjobb grafikai alkalmazásnak tartom Linuxon.

3 hozzászólás “Save the GIMP.” bejegyzéshez

  1. Én azt a megoldást használom, hogy azóta nem használom. Mert mi a jó fenének kell nekem egy *.jpg átméretezéshez elmentenem másként aztán meg exportállni?

    1. Az nem túl vanilla megoldás, ráadásul nekem arra a havi 2 fotóeditálálsra nincs kedvem ilyen drága szoftvert megvenni.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.