Youtube vs. Google Apps for Domains. (Nyitott ajtók döngetése.)

Tegnap éjjel (meg ma hajnalban; fájdalmasan lassan ment a fotók visszamásolása, hajnali 3-kor feküdtem) Jul telefonja (Samsung Nexus S) kapott egy

fastboot oem unlock

-ot és egy régóta esedékes upgrade-et Android 4.1.2-re.

(Az unlockra egyébként nincs közvetlen szükség, de a 4.1.x az utolsó Android, amit a Nexus S hivatalosan megkap, ezért úgy okoskodtam, hogy ha később esetleg főzött ROM-ozni akarnám a telefont, jól fog jönni, nem kell megint factory resetelni — ami most viszont szükséges volt, lévén a telefon még a 4.1-re frissítéskor marhára belassult, cache-t wipe-olni meg nem tudtam a lockolt, stock recoveryből.)

A frissítésről egyébként annyit, hogy a kötelező SD mentésen kívül háromféle backupot csináltam, amik persze mind elérhetők rootolás nélkül:

  1. My App List lista emailben megosztva, hogy tudjam, milyen appok voltak a reset előtt; erre azért volt szükség, mert nem akartam minden appot feltelepíteni — a régiek közül akartam a fontosakat.
  2. Simple ADB Backup, amiről Horváth Zsolt (rumcajsz) szuper cikkéből értesültem (hiába, a fókuszváltás nem múlt el nyomtalan!)
  3. És SMS mentés az SMS Backup & Restore app segítségével, mert az SMS-ek fontosak.

Jelenleg egy pending task van, ez pedig a Game of Thrones csengőhang visszaállítása, tehát a /cycle művelet tulajdonképpen sikeres volt.

Ennyit bevezetésnek.

A lényeg ugyanis az, hogy a frissítés után a Youtube egy jófajta 401 Network Unreachable errorral egyáltalán nem volt hajlandó működni a telefonon. Rövid guglizás után (még a “fucking” szót se kellett használnom) kiderült, hogy mivel Jul Google accountja egy Google Apps for Domains account, a bizonyos accounthoz meg nincs engedélyezve a Youtube, az Android app egy kalapemeléssel köszöni szépen, és 401-et dob. Az érdekes az, hogy a frissítés előtt ez működött — de ezt a jelenséget (“hogy a faszba ment ez eddig”) a mi szakmánk ismeri.

Az érdekesség viszont az (újabb Google kör után), hogy már elérhető Magyarországon is a Youtube minden Google Apps for Domains felhasználónak — csak mivel a feature relatíve új (újabb, mint a mi Apps for Domains-ünk), nálunk nem volt beállítva. Nekem ez teljesen meglepő volt (bár nem annyira, mint amennyire hosszú poszt kerekedett belőle). Innen a nyitott ajtók döngetése: gondolom Magyarországon utolsóként aktiváltam a domainre a Tecsőt.

A beállítás egyébként itt történik (hátha mégse én vagyok az utolsó):

  1. https://www.google.com/a/cpanel/[ide írd a domainedet]/Organization#Organization/subtab=services
  2. keresés Youtube-ra,
  3. “ON”,
  4. bumm.

Lényeg a lényeg: Jul Nexusa a lehető legfrissebb stock ROM-on van, minden fontos alkalmazás visszaállítva, és még egy “Youtube for Domains” accounttal is gazdagabb lett.

Most pedig megkísérlem megnézni a Django Unchained második felét — az első fele alapján gyanús, hogy elunom!