Saját photosphere-t minden Street View-ra!

screenshot.16-05-2013 11.08.53

Előszó: a következő bejegyzés tipikus példája annak, amikor valamit kipróbál/felfedez az ember, gondolkodik rajta, majd megírja, és mielőtt véglegesítve kiposztolhatná, jön egy Google I/O, és ott kb. ugyanazt bejelentik. Hát nem dühítő? Megosztom 2 okból: egyrészt talán nem mindent jelentettek be, másrészt: a cikk tárgyát képező futás tegnap, azaz május 15-én reggel 7-kor esett meg, kb. 10 órával a Google I/O előtt. Vélhetően teljesen véletlenlü találtam rá egy órákkal azelőtt aktivált új funkcióra. Ezért egyedül megéri!

Tegnap reggel futás közben csináltam egy photosphere-t. Az Android 4.2.2-ben ez ugye gyerekjáték, és amióta utoljára próbáltam, szerintem még fejlesztettek is rajta, sokkal jobb minőségű lett (az előző próbálkozás ugyanezzel a telefonnal (Galaxy Nexus) eléggé szétcsúszott). Miután megcsináltam, megosztottam (hiszen a magyarok ilyenek, megosztanak): Google+, Instagram (oda egy tinyplanet verziót), és…


Google Maps. Ti tudtátok, hogy lehet ilyet? Nekem azt hiszem most kattant össze, hogy merre mutat ez.

A photosphere gyakorlatilag a Street View technológia. Azok az autók/hátizsákok/szamarak/stb is 360°-os panorámát gyártanak, ez is. A feltöltött photosphere egy queue-ba kerül, majd miután jóváhagyta a biorobot valahol Írországban, felkerül a Maps-re. Mint egy helyi kis street view, ha rángatod a Street View emberkét, egy kék pötty formájában meg is jelenik a photosphere, üzenve: itt van egy egyedi Street View / photoshpere panoráma.

A kis kék pötty a photosphere-t jelöli.
A kis kék pötty a photosphere-t jelöli.

Látjuk, ugye, az irányt? Ez itt a crowdsource-olt Street View. Ami ráadásul nincs holmi utakhoz kötve. Menj fel az Erzsébet-kilátóba, fotózz körbe, töltsd fel, és bumm: egy street view az Erzsébet-kilátóból. Menj be a Pálvölgyi Cseppkőbarlangba, fotózz körbe, töltsd fel, és bumm: egy street view a Pálvölgyi Cseppkőbarlangból. Menj ki az Antilla Wreck-hez (akármi is legyen az), fotózz körbe, töltsd fel, és bumm: egy street view az Antilla Wreck-ről (akármi is legyen az). (Ha folytatni akarnád ezt a mondatfolyamot “and our fathers’ fathers’ fathers’…” hozzáállásban, megteheted, a Google+-on szerencsére működnek a hashtagek.)

Ami most van, az vélhetően egy nagyon sorjás kezdet. Vegyük ehhez hozzá pl. a Google — NASA — Time koprodukció eredményekénti time lapse megoldást. Erről a SocialTimes.hu ezt írja:

http://world.time.com/timelapse oldalon összefűzték az elmúlt negyed század műholdképeit, így egy 1984-től kezdődő timelapse segítségével szemlélhetjük a gleccserek mozgását vagy Las Vegas terjeszkedését a sivatagban. A kiemelt helyszínek mellett persze rákereshetünk a saját városunkra vagy kedvenc üdülőhelyünkre. Tisztán látszik pl. Budapest növekedése, és a várost körülvevő úthálózat bővülése is.

És vegyünk hozzá pl. egy közösségi “felszavazós” megoldást, mondjuk 5star, vagy +1-ek formájában, amivel kiszűrhetők a legjobb photoshopere-ek.

Az eredmény: egy időben és térben scrollozható, évszak szerint rendezhető és szűrhető, a mostani Street View-nál sokkal nagyobb területet fedő, és sokkal frissebb Street View.

És még egy (mert ezt a bejegyzést gyakorlatilag az idei Google I/O előtt írtam meg): kombináljuk ezt az I/O-n bemutatott autogenerált 3D fotótúra funkcioval. Awesome stuff.

Jövő.

Egy gondolat “Saját photosphere-t minden Street View-ra!” bejegyzéshez

  1. Ez eddig is működött minden GeoTag-gel ellátott képpel (ami a megfelelő szolgáltatásokba lett feltöltve), a PhotoSphere persze dob egy nagyot az élményen. De lehet hogy csak én aktiváltam ideje korán egy Labs funkciót.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.