Firefox OS early beta teszt 1. rész: ígéretOS!

2013-05-01 07.04.00_sNos tehát úgy alakult, hogy miután a múltkor egy Orange San Diego-val lepett meg, Kálmán a Prezitől a minap (volt az már mihét isrámdobott egy DM-et:

megjött a Firefox OS telefon. szólj, ha érdekel

És hát persze hogy érdekelt! Miután még márciusban gyors egymásutánban tudtam játszadozni egy WP8-, majd a Telenor Okostelefon Akadémián egyszerre 4 Firefox OS készülékkel, nagyjából arra a véleményre helyezkedtem, hogy a Firefox OS a legerősebb aspiráns a harmadik mobil ökoszisztéma alapjára. Az a minimum, hogy ha lehetőség adódik, hosszabban is eljátszadozom a rendszerrel, nem igaz?

 A vas

(Ami persze jobbára műanyag, meg némi ritkaföldfém…)

A telefon amit kaptam, több szempontból is beta: egyrészt maga a rendszer nagyon béta még rajta (erről majd részletesen a teszt közben), egy csomó esetben még csak az irány látszik, a funkció még nem, valamint maga az eszköz konkrétan névtelen. Nos, ez nem igaz, Unagi néven fut, de a név sem segít sokat, hogy kiderüljön, mit tud.

Azt lehet tudni, hogy ZTE, és Kami jóvoltából azt is tudjuk, hogy 1 mag, 800 MHz-es Qualcomm proci van benne és Adreno 200 GPU, vagyis mai szemmel nagyon low end: manapság tipikusan 3-mal, 7-tel több mag, kb. 1000-rel több MegaHertz (magonként!), és 120-szal több Adreno van egy zászlóshajóban. Ezen felül 3,5″-os, 480×320 pixeles kijelző. Külsőre (gombok, csatlakozó elhelyezkedését tekintve) egyébként a ZTE Open-re hasonlít a gombok elrendezését illetően, amit pl. az is alátámaszt, hogy az előlapi 4 gombból csak a Home működik, mint ahogy a ZTE Open-en is csak az lesz — ez egyébként Firefox OS sajátosság, minek oda több. A ZTE Open pedig az egyik első FirefoxOS-es telefon lesz, tehát még ez is klappol. Ez a hardver elvileg a Firefox specifikációk alja, vagyis ennél tipikusan erősebb gépeken fog futni a rendszer — pl. Galaxy Nexusra is fel lehet húzni, ha valaki nagyon akarja.

Azért persze kattintottam egy pár fotót:

(Ez még azelőtt történt, hogy egy jól sikerült bringástáska-nyitás következtében a készülék ballisztikus ívű repülés után a betonon landolt. Megúszta, de hogyismondjam, a termékdizájnt kicsit átterveztem.)

Látható, hogy a telefon nem nagy durranás külsőleg, de számoljunk le (legalább a poszt erejéig) azzal, hogy ez számít: egyrészt a FirefoxOS nem a HTC One elől fog piacot rabolni, másrészt ez az eszköz soha nem fog végfelhasználó kezébe kerülni. Ilyen kis telefonnál rossz fogás szinte nem is létezik, a gombok könnyen elérhetőek. A “production device” várhatóan ugyanekkora lesz, csak más külsővel — van pár elérhető fotó az Open-ről, az már színes is lesz, és olyan kis aranyos telefon benyomását kelti a matt, kavics alakú testtel. Ha kezembe kerül, nyilván körbefotózom nektek azt is!

 A lényeg: az OS

Persze nyilván nem a vas a lényeg itt, hanem az OS. Több irány kavarog a fejemben, amikor a Firefox OS-t próbálom értékelni. Ahhoz ugyanis, hogy az OS, mint platform sikerét megtippeljük, el kell gondolkodni azon, honnan jönnek majd a felhasználók, és megpróbálni ezen felhasználók helyébe képzelni magunkat. Ezzel jelenleg kb. itt tartok:

  • Lesznek (valószínűleg a legtöbben) a feature phone-ról (“gombos Nokia”, ill. “flipes Samsung”) áttérő felhasználók, akik a platform olcsósága, pontosabban az “olcsó okostelefon” státusz miatt, és a hozzá kapott internet-elérés reményében térnek majd át. (Parasztosan szólva: ingyen volt az előfizetés mellé.) Fontos nekik az alapszintű app-ellátottság, hogy ne csalódjanak (vagyis amit napi szinten néznek asztali gépen, Facebook, Origo, Index, Nők Lapja, az legyen meg itt is), de fontos pl. az akkuidő is (hiszen egy 4-5 napot bíró platformról jönnek át). Mi nem annyira fontos nekik? Szerintem tipikusan azok, amikre mi, Androidosok verjük a nyálunkat odaát: a multitasking, a 440ppi, a nyolc mag, a Need for Speed, a custom launcher… érzed.
  • Lesznek, akik az Android alsó szegmenséből jönnek majd. Van egy érzésem, hogy az Androidos gyártók valamelyest el fognak mozogni ebből a szegmensből (ahol az Android élmény amúgy sem olyan jó) a prémium, de legalábbis a középkategória felé. Persze nagyon olcsó eszközöket nulla marge-zsal gyártó cégek mindig lesznek, de egy, az erőforrásokkal jól gazdálkodó mobil oprendszer át tud szerintem csábítani egy réteget, akit kevésbé érdekel az Android accountjának (főként appok) otthagyása.
  • És lesz egy nem várt, kicsi, de annál hangosabb réteg: azok az emberek, akik egy valóban nyílt platformra vágynak, mondjuk aktivisták, vagy csak meggyőződéses RMS követők. Nekik az Android (még az AOSP is) túl zárt, kontrollált rendszer, nekik szólnak a “free web” jelmondatok. Ők a lehető legerősebb hardveren fogják tolni a Firefox OS-t, náluk az oprendszer egy “statement against the establishment”, akár megvesznek egy Galaxy Nexust, hogy rápakolják.

Ha szerinted lesz/van még jellegzetes felhasználói csoport, várom kommentben.

Én pedig innen folytatom a következő részben, ahol a Firefox OS alapfunkcióját, a beépített appokat nézem meg közelebbről. Lesz screenwalk is!

3 hozzászólás “Firefox OS early beta teszt 1. rész: ígéretOS!” bejegyzéshez

  1. Jelenleg csak annyi, várom, nagyon kíváncsi vagyok. Egyébként, csak a statisztika kedvéért :), wavve II vár lecserélésre, persze nem holnap, de idővel.

  2. Hmmmm, az az igazság, hogy az Ubuntu hasonló réteget fog megcélozni, csak natív alkalmazásokkal. Én annak nagyobb jövőt jósolok, ha szabad :-)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.