Firefox OS early beta teszt 1. rész: ígéretOS!

2013-05-01 07.04.00_sNos tehát úgy alakult, hogy miután a múltkor egy Orange San Diego-val lepett meg, Kálmán a Prezitől a minap (volt az már mihét isrámdobott egy DM-et:

megjött a Firefox OS telefon. szólj, ha érdekel

És hát persze hogy érdekelt! Miután még márciusban gyors egymásutánban tudtam játszadozni egy WP8-, majd a Telenor Okostelefon Akadémián egyszerre 4 Firefox OS készülékkel, nagyjából arra a véleményre helyezkedtem, hogy a Firefox OS a legerősebb aspiráns a harmadik mobil ökoszisztéma alapjára. Az a minimum, hogy ha lehetőség adódik, hosszabban is eljátszadozom a rendszerrel, nem igaz?

 A vas

(Ami persze jobbára műanyag, meg némi ritkaföldfém…)

A telefon amit kaptam, több szempontból is beta: egyrészt maga a rendszer nagyon béta még rajta (erről majd részletesen a teszt közben), egy csomó esetben még csak az irány látszik, a funkció még nem, valamint maga az eszköz konkrétan névtelen. Nos, ez nem igaz, Unagi néven fut, de a név sem segít sokat, hogy kiderüljön, mit tud.

Azt lehet tudni, hogy ZTE, és Kami jóvoltából azt is tudjuk, hogy 1 mag, 800 MHz-es Qualcomm proci van benne és Adreno 200 GPU, vagyis mai szemmel nagyon low end: manapság tipikusan 3-mal, 7-tel több mag, kb. 1000-rel több MegaHertz (magonként!), és 120-szal több Adreno van egy zászlóshajóban. Ezen felül 3,5″-os, 480×320 pixeles kijelző. Külsőre (gombok, csatlakozó elhelyezkedését tekintve) egyébként a ZTE Open-re hasonlít a gombok elrendezését illetően, amit pl. az is alátámaszt, hogy az előlapi 4 gombból csak a Home működik, mint ahogy a ZTE Open-en is csak az lesz — ez egyébként Firefox OS sajátosság, minek oda több. A ZTE Open pedig az egyik első FirefoxOS-es telefon lesz, tehát még ez is klappol. Ez a hardver elvileg a Firefox specifikációk alja, vagyis ennél tipikusan erősebb gépeken fog futni a rendszer — pl. Galaxy Nexusra is fel lehet húzni, ha valaki nagyon akarja.

Azért persze kattintottam egy pár fotót:

(Ez még azelőtt történt, hogy egy jól sikerült bringástáska-nyitás következtében a készülék ballisztikus ívű repülés után a betonon landolt. Megúszta, de hogyismondjam, a termékdizájnt kicsit átterveztem.)

Látható, hogy a telefon nem nagy durranás külsőleg, de számoljunk le (legalább a poszt erejéig) azzal, hogy ez számít: egyrészt a FirefoxOS nem a HTC One elől fog piacot rabolni, másrészt ez az eszköz soha nem fog végfelhasználó kezébe kerülni. Ilyen kis telefonnál rossz fogás szinte nem is létezik, a gombok könnyen elérhetőek. A „production device” várhatóan ugyanekkora lesz, csak más külsővel — van pár elérhető fotó az Open-ről, az már színes is lesz, és olyan kis aranyos telefon benyomását kelti a matt, kavics alakú testtel. Ha kezembe kerül, nyilván körbefotózom nektek azt is!

 A lényeg: az OS

Persze nyilván nem a vas a lényeg itt, hanem az OS. Több irány kavarog a fejemben, amikor a Firefox OS-t próbálom értékelni. Ahhoz ugyanis, hogy az OS, mint platform sikerét megtippeljük, el kell gondolkodni azon, honnan jönnek majd a felhasználók, és megpróbálni ezen felhasználók helyébe képzelni magunkat. Ezzel jelenleg kb. itt tartok:

 • Lesznek (valószínűleg a legtöbben) a feature phone-ról („gombos Nokia”, ill. „flipes Samsung”) áttérő felhasználók, akik a platform olcsósága, pontosabban az „olcsó okostelefon” státusz miatt, és a hozzá kapott internet-elérés reményében térnek majd át. (Parasztosan szólva: ingyen volt az előfizetés mellé.) Fontos nekik az alapszintű app-ellátottság, hogy ne csalódjanak (vagyis amit napi szinten néznek asztali gépen, Facebook, Origo, Index, Nők Lapja, az legyen meg itt is), de fontos pl. az akkuidő is (hiszen egy 4-5 napot bíró platformról jönnek át). Mi nem annyira fontos nekik? Szerintem tipikusan azok, amikre mi, Androidosok verjük a nyálunkat odaát: a multitasking, a 440ppi, a nyolc mag, a Need for Speed, a custom launcher… érzed.
 • Lesznek, akik az Android alsó szegmenséből jönnek majd. Van egy érzésem, hogy az Androidos gyártók valamelyest el fognak mozogni ebből a szegmensből (ahol az Android élmény amúgy sem olyan jó) a prémium, de legalábbis a középkategória felé. Persze nagyon olcsó eszközöket nulla marge-zsal gyártó cégek mindig lesznek, de egy, az erőforrásokkal jól gazdálkodó mobil oprendszer át tud szerintem csábítani egy réteget, akit kevésbé érdekel az Android accountjának (főként appok) otthagyása.
 • És lesz egy nem várt, kicsi, de annál hangosabb réteg: azok az emberek, akik egy valóban nyílt platformra vágynak, mondjuk aktivisták, vagy csak meggyőződéses RMS követők. Nekik az Android (még az AOSP is) túl zárt, kontrollált rendszer, nekik szólnak a „free web” jelmondatok. Ők a lehető legerősebb hardveren fogják tolni a Firefox OS-t, náluk az oprendszer egy „statement against the establishment”, akár megvesznek egy Galaxy Nexust, hogy rápakolják.

Ha szerinted lesz/van még jellegzetes felhasználói csoport, várom kommentben.

Én pedig innen folytatom a következő részben, ahol a Firefox OS alapfunkcióját, a beépített appokat nézem meg közelebbről. Lesz screenwalk is!

3 hozzászólás “Firefox OS early beta teszt 1. rész: ígéretOS!” bejegyzéshez

 1. Seres Sándor szerint:

  Jelenleg csak annyi, várom, nagyon kíváncsi vagyok. Egyébként, csak a statisztika kedvéért :), wavve II vár lecserélésre, persze nem holnap, de idővel.

 2. @ba78 szerint:

  “@lipilee: Firefox OS early beta teszt 1. rész: ígéretOS! http://t.co/iOxVgiRhMV”

 3. MontyX szerint:

  Hmmmm, az az igazság, hogy az Ubuntu hasonló réteget fog megcélozni, csak natív alkalmazásokkal. Én annak nagyobb jövőt jósolok, ha szabad :-)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.