Firefox OS: rapidvélemény hands-on után.

2013-03-17_firefoxos

Még szerdán, a Telenor Okostelefon Akadémián nyomkodtam meg néhány Firefox OS-t futtató gépet. Nem kerítek nagy feneket neki, és nem is emlékszem mit mondtam (vagy ami még jobb: írtam) esetleg korábban a Firefox OS-ről amit most majd az orromra húztok, de a mostani tapasztalatok alapján jó ötletnek tartom, és azt mondom, hogy van jövője, sőt: a WP8-at szerintem úgy egy negyedév alatt le fogja nyomni (easily), amikor megjelenik. Lássuk tehát röviden-tömören.

A legizmosabb eszköz, amit próbáltam, 2×1 GHz-es volt, a többiek gyengébbek, vagyis megalapozott lehet az info, hogy a Firefox OS minden kis szaron élvezhető minőségben fog futni. (Azt hiszem három ZTE volt, a negyedik pedig GeeksPhone, de majd nálam okosabbak kijavítanak. Nem érdekelnek a típusok, megtartom a “buta user” szemszöget.)

A cuccok kellemesek voltak a kézben, persze egyik készülék sem adott prémium érzetet — nyilván itt nem cél ez.

A teszteszközök (-ön a Firefox OS) kivétel nélkül akadtak, viszont ez (ahogy az ott levő egyébként kedves Firefox OS-es angolok mondták) még javulni fog — jelenleg erős kerneltweakelés zajlik, amit alátámaszt az is, hogy a kétmagos, Galaxy Nexus speckós cucc ugyanúgy akad, mint az egymagos, low end cucc. Se jobban, se rosszabbul.

Egyébként a Mozillás emberek jelenleg a Qualcomm-mal állnak együttműködésben, vagyis a Firefox OS-es telefonok első körben csak ezen a SoC-vonalon fognak menni (nem mintha a Qualcomm-exkluzivitás bármilyen valóságos korlátot teremtene).

A HTML5 engine-nek (heck: OS-nek) köszönhetően appot írni a Firefox OS-re pofonegyszerű lesz, bár gondolom jó appot írni ugyanúgy nem triviális, mint bármely másik platformra. Ami hirtelen eszembe jutott app, azok már léteznek (Facebook, Foursquare, Twitter, Dropbox), de az igazi irány a Mozillásoknak a helyi tartalom erős integrálása. A tipikus Firefox OS user feature phone-ról jön át, és indexet meg origo-t akar majd olvasni. Meg Nők Lapját, gondolom.

Árazás: szolgáltatótól, prepaid formában 30 000 forint körültől lehet majd kapni (azt hiszem szeptember környékén talán, de ebben nem vagyok biztos), ami pofátlanul olcsó, gyakorlatilag az “utánad dobáljuk” kategória.

Vs. Android, vs. WinPhone: nos, ez érdekes kérdés. Az Android létezik low end-ben, de mint az egyre jobban látszik, nem feltétlenül az a fejlesztés fő iránya. Inkább igaz, hogy elfut azon is, mint hogy azon lenne elemében. Közép- és felsőkategóriás OS lesz belőle. A Firefox OS a legalsó szegmensben nagyon erős vetélytárs lesz, megkockáztatom, hogy bele is harap majd az Android piaci részesedésébe. Ha a számokat nézzük, a Windows Phone-t pillanatok alatt le fogja körözni, de a részesedését sérteni nem; míg a Windows Phone minden esetben a felső-közép és prémium kategóriában próbál (kevés sikerrel) nyomulni, a Firefox OS kis részben az olcsó Android piacból, nagyobb részben pedig az áttérő feature phone-osokból fog összejönni (akiknek ugyebár “a következő telefon” lesz, ugyanúgy ingyé’…) Emiatt ne becsüljük le! A feature phone szegmens még mindig a piac fele, óriási potenciál van benne.

A “vs. Android”-hoz hozzátartozik, hogy persze a hardverfejlődés (tehát az idő) jelenleg az Androidnak kedvez: a mai alsóközép szegmensben már vígan elfut a droid, az idei év második felétől már gyakorlagilag “mindenen”, ami újonnan jön ki. És a Huawei meg a ZTE nem gondolom hogy kihagyja azt a ziccert, hogy olcsó “lowend” telefonokra Androidot pakoljon (persze 2009-ben szoptam volna egy ilyen telefonért, ezért az idézőjel) — az igazán érdekes figyelendő trend tehát az lesz, hogy ebben a 0 forintos szegmensben a gyártók a Firefox OS-re fogadnak, vagy az Andriodra. (Nyilván itt több faktor is van: a termékfejlesztési overhead, a szolgáltatói igények és támogatás, stb.)

Na hát ilyen. A zárt kategóriát tartja az iOS, a nyílt kategória tetejét az Android, ennek a szegmensnek az alját viszont elhappolhatja a Firefox OS — végre lesz harmadik mobil ökoszisztéma!