2012: Instagram is THE shit; 2013: Instagram is shit. (Rant alert.)

Az Instagram új nyitóképernyője
Az Instagram új nyitóképernyője

Lassan egy éve, 2012 április 3-án érkezett meg Androidra is az Instagram, a hipsterfotó-appok koronázatlan királya. Azóta történt egy s más, gondolok itt főleg a Facebook általi felvásárlásra, tudok viszont egy dolgot, ami nem történt: valódi upgrade. Az Instagram lecsúszott, szar lett.

Lássuk.

Először is: a ux

Amire Kevin Systrom olyannyira büszke volt. Nos, úgy tűnik a mai napig az, gyakorlatilag nem változott a felület, ami kb. az Android 2.3 szintjén még jól is nézett ki. Holo? Ugyan. Widget? Ne már. Lockscreen widget? Áh! Kiterjesztett notifikációk? Na de kérem! Google Drive, auth? Na jó, az a Facebook-hamm után nyilván off the table. Semmit, ismétlem: semmit nem használ az Instagram abból, amit a Google beletett az oprendszerbe az utóbbi évben.

Aztán: a fagyások

Igazán nem mondható, hogy valami egzotikus rétegeszközt használok: Galaxy Nexuson, stock Android alatt az Instagram kb. 33%-ban fagy, a fenti látvány kb. új nyitóképernyőnek is tekinthető.

Egy ideig jó geekhez illően reportolgattam ezeket, körülményekkel, stb., aztán egy idő után trollkodtam, ma pedig már csak leszarom, és rányomok az OK-ra, röpködjenek a Force Close-ok. Az ok:

A frissítések

A mik? Az Instagram jelenleg 3.4.3-nál tart, és őszintén nem tudom, hogy hogyan léptek verziót. Az utóbbi 4 release bugfix release volt, bár itt teszem hozzá, hogy nálam, ha jóindulatú vagyok, semmivel sem lett jobb az app. Új feature emlékeim szerint egy volt a közelmúltban, a Mayfair filter, na gut. A fenti ux listából független, egyedülálló fejlesztők (pl. Joaquim Vergés (Falcon), vagy Adrian Kajda (Fuelio)) simán pikk-pakk valósítanak megy egyet-kettőt. Ismétlen, olyan urakról van szó, akik egyedül fejlesztik a saját kis alkalmazásukat. Az Instagramnál hova allokálták a fejlesztőket? Mindenki Facebook Photos-t fejleszt?

És én mégis

Persze csak rinyálok, közben pedig én is Instagram felhasználó vagyok. Egy pár hónapja volt némi mozgolódás konkurencia téren, de valahogy leült, a Google+ nem tart még ott, hogy kiváltsa nálam az Instagramot. Sajnos 100 (vagy 50) millió felhasználó elég erős érv arra, hogy az ember használjon egy tipikusan szociális appot — tipikusan az [n db] légy nem tévedhet elv.

Álmodom egy világról, ahol ha nem is váltási céllal, de legalább verseny céllal megjelenik egy valós alternatíva. Nem akarok megint fotókat migrálni (bár elvileg folyamatban van a szindikált megoldás, ahonnan nem fog érdekelni), de nem haragudnék, ha az Insta megütné a telefonomon futó többi app szintjét.