WP8 és a piaci dominancia: lesz ebből részesedés? [Agyvihar]

HTC 8X: mint műtárgy, gyönyörű
HTC 8X: mint műtárgy, gyönyörű

Most, hogy egy ideig WP8-userként (egy HTC 8X segítségével) igyekeztem megérteni a platformot, felidéztem, frissítés céljából, amit lassan egy éve lamentáltam a három nagy mobil platform (Android, iOS, Windows Phone) jövőbeni viszonyáról:

(…) én úgy látom, hogy 1-2 éven belül új rend fog beállni a mobil világban:

  • Az Android, mint szoftver- és hardverszinten is bazaar hozzáállású platform, jelenlegi formájában verhetetlen. Ingyenesen licenszelhető, módosítható, ennél nyíltabb megoldás jelenleg nincs, még akkor se, ha az egészet jóságos diktátorként összefogja egy Google. Az Android piaci elsősége marad. Talán beáll, inkább nőni fog.

  • A Windows Phone szoftveresen cathedral (hiszen “felülről” nyomja a MS), emiatt zártságra van kárhoztatva annak minden előnyével és hátrányával együtt; harveresen, gártó partnereket (és: gyártókapacitást!) tekintve viszont nagyon is bazaar, igaz, a licenszelése nincs ingyen, de ez nyilván nem fog senkit visszatartani. A Windows Phone záros időn belül le fogja nyomni az iOS-t piaci részesedésben, egyszerűen nagyobb piaci erő fog mögötte állni.

  • Az iOS marad ami marad bezárt platform, bezárt OEM, cathedral a négyzeten — de harmadikként.

Nos, ez a világ még odébb van, a Windows Phone szerintem még a mai a verzióval sincs közelében sem az őt kizárólag fejlesztési modell alapján megillető iOS-verő pozícióhoz. Wha’? Miért?

Nos, ahogy tavaly is írtam, nem veszem, nem vettem figyelembe az esetleges alternatív mobil platformok felemelkedését. Akkor persze nem is nagyon volt mit, most viszont lassan ideje lesz. A Firefox OS-t idén egyszerre vagy 6-8 gyártó fogja elkezdeni tolni, jön az Ubuntu mobil OS, és ne feledkezzünk meg a Tizenről, ami még mindig inkább tűnik egy félresikerült viccnek, de csak mögötte áll egy Samsung és egy Intel… Ha a Microsoft nem vigyáz, akkora lépéshátrányba kerül a nem Windows Phone, hogy nem hogy a harmadik, de még az ötödik helyet is csak vér lendületes vizelése árán fogja őrizni a nagy mobilplatform-háborúban.

Nokia Lumia 800: még mai szemmel is gyönyörű
Nokia Lumia 800: még mai szemmel is gyönyörű

Tegyük hozzá persze, hogy a Microsoft tulajdonképpen mindenhogy jól jár, a too big to fail talán alkalmazható arra a helyzetre, amikor egy armadányi szabadalommal akármi van a világban, a végén a MS-nek (is) tejelnek. De én szentimentális vagyok, és hiszek benne, hogy megreformálják végre az amerikai szabadalmi rendszert egy cég sikere nem építhető csak a szabadalmi sarcokra, kell hozzá a platform sikeressége is a felhasználók körében — az alternatíva a lassú erózió. Az egyik fontos lépés, a kickass és rajongást keltő hardverek (akár egy Lumia 920, akár a 8X) megvannak, már csak a rendszernek kéne felnőni.

Egy gondolat “WP8 és a piaci dominancia: lesz ebből részesedés? [Agyvihar]” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.