Zuiderzee Museum, Enkhuizen.

IMG_20150906_134159

A Backinshape blogra írtam, de ide is illik: Enkhuizen és az ott található Zuiderzee Museum kötelező program, nekem eddig kb. a legjobb daytrip élmény, amióta itt vagyunk — és ezt nem azért mondom, mert a felét ópiátos befolyásoltság alatt töltöttem…

Szóval úgy kezdődött, hogy tudva (sejtve) hogy a vasárnap nem lesz a legjobb napom, kitaláltuk, hogy autós túrát tegyünk. Ki is néztem Enkhuizent, eredetileg kizárólag azért, mert ott indul a Houtribdijk — az egyik nagyobbacska gát, amivel a holland beltenger (a Markermeer) le van választva (az IJsselmeer-től, illetve az Északi-tengertől). És mert relatíve közel van Amszterdamhoz. 

Hamar kiderült (because internet), hogy Enkhuizen a 14-ik század óta város, és a Kelet-Indiai Társaság egy fontos kikötője volt valaha (amíg fel nem töltődött és el nem sekélyedett a beltenger), tehát vélhetően még szép is. És, mondtam Julnak, még valami múzeum is van ott, akár oda is benézhetünk, de fogalmam sem volt, hogy ez milyen múzeum. Vagy csak sétálunk egyet a városban, keresünk valami sütit, aztán végigvezetünk a gáton, amíg az utódok alszanak. Ez volt a terv.

Valami véletlen, egy elcseszett kanyar folytán aztán a múzeum parkolójában kötöttünk ki, de még akkor sem voltunk meggyőződve: a múzeum parkoló felőli bejárata egy kicsi és jelentéktelen épület. Ennek szimplán az az oka, hogy a 45 eurós beugró (40 EUR családi jegy + 5 EUR parkolózseton) tartalmaz egy remek hajóutat is (bónusz kontent: régi halászhajók a kikötőben) a parkoló jelentéktelen épületétől magába a múzeumba…

…ami egy gyakorlatilag egy teljes halászfalu! A célja a holland (halász-) élet bemutatása a “régi időkben”. Van itt szélmalomhajtású vízszivattyú (relatíve fontos technológia, gyakorlatilag ez hajtotta a nagy holland lecsapolásokat, ami által az ország területe többszörösére gyarapodott párszáz év alatt), halfüstölő, ahol természetesen enni is lehet a helyben füstölt halból, korhű játékok a korhű ruhákba öltöztetett gyerekeknek, kecskefejő szimulátor (fából), korhű gyógyszertár, cukrászda, gépesített mosoda, és egy rakás más dolog… Kb. egy teljes nap a kültéri részt bejárni, és akkor még nem voltál a fedett részen… ahogy mi sem. (De majd legközelebb.)

Kemény belegondolni egyébként, hogy amikor ez a kisváros (pontosabban az azt alkotó épületek… mert ezeket a múzeum kedvéért hordták ide össze) épült a kis kávézójával, gyógyszertárával, akkor Magyarországon kb. a betyárkorszak dühöngött… hogy mekkora történelmi különbségek voltak már akkor is.

Végül tökéletes daytrip kerekedett ebből az útból tökéletes holland időjárással (időnként eső, közte napsütés és szél), a 45 eurós szumma belépőért ennyi mindent otthon se kapsz, és mondom: a fedett múzeumi rész is, és maga Enkhuizen is legközelebbre marad, mert egyszerűen nem volt már rájuk idő.

A múzeum után áthajtottunk a Houtribdijk-en, ami egyrészt azt hiszem bringával nem ajánlott (iszonyatos oldalszél, elvégre egy nyílt víz közepén futó gátról beszélünk), másrészt Lelystad, a gát másik végén levő város is érdekes lehet: a MarineTraffic-et nézegetve úgy tűnik, hogy általában parkol ott egy-két régi két-, vagy háromárbócos. (A cikk írásának pillanatában: a Bounty, az Abel Tasman, és a Meander.) Azokat meg nem lehet megunni.

TL;DR tehát: ha Hollandiába jössz, nézd meg Enkhuizent, benne a Zuiderzee Museummal! Itt lent pedig pár fotó, kedvcsinálónak.