Kufstein, Alpbach.

Nem olyan rég (december elején) karácsonyi rendezvényen jártam, Alpbachban. Ez egy kis hegyi falu Tirolban, pár sípályával, és sok hagyományos osztrák faházzal:

Alpbach

Fun fact (Wikipediáról, honnan máshonnan): Alpbachban  1953 óta kötelező a hagyományos tiroli építészeti stílusban építkezni, úgyhogy az egész falu úgy néz ki, mint egy, nos, tradícionális tiroli falu. Ez itt a hagyományos tiroli építészeti stílus, ha nem lenne meg:

Tradicionális tiroli építészet

Alpbach innen Hollandiából legegyszerűbben egy Amszterdam-München repülőjárattal, majd bérautóval közelíthető meg, én is ezt a kombót választottam. A München-Alpbach útvonal pedig Kufsteinen halad át, úgyhogy itt meg is álltam, elvégre magyarként fontos történelmi helyről beszélünk.

Kufstein

Kufsteinbe beautózni érdekes: az ember megérti, miért önálló ország Ausztria. A lapos német szakasz után egyszercsak ott van az orrod előtt az Alpok, és akkor megérted, hogy a németek erre ránéztek, és valószínűleg többnyire ott el is vettették a hadászati ötleteiket. (Egészen 1938-ig, ugyebár.)

A hely pedig, ami magyarként fontos, a kufsteini vár:

Jelentősége természetesen abban rejlik, hogy itt volt bebörtönözve a magyar gimnáziumok névadóinak jelentős része: Kazinczy, Löwey, Teleki, Wesselényi, és még vagy 80 magyar. Ja, meg Rózsa Sándor. (Rőzsa!)

Totálisan megérte felkaptatni a várig, kiperkálni a 10 eurós belépőt, és felhúzatni magam az egyszemélyes siklón magába az erődbe. Bár az étterem zárva volt (pedig úgy terveztem, hogy ott ebédelek), és nem volt egy lélek sem (-4 fok, télies időjárás, végülis érthető), a hideg miatt legalább meg tudtam tapasztalni, hogy milyen lehetett az erőd felső emeletén évekig raboskodni: nem jó. Ma már be vannak üvegezve a kb. 8 négyzetméteres (talán kicsit nagyobb) cellák ablakai, akkoriban nyilván nem voltak, őszintén szólva csodálkozom, hogy nem fagytak meg ezek a szerencsétlenek. Az isiász, meg mindenféle reuma biztosan alap szuvenír volt az innen szabadulóknak.

Aztán azzal is érdekes szembesülni, hogy bár mi magyarok a sajátjainkról tanultunk, de Kufsteinben volt gyakorlatilag az összes Habsburg birodalmi reformkor bezsuppolva: a lengyelek, a csehek, néhány olasz is talán… és osztrákok. “Reformkori aktivista; a pozíció leírása: multikörnyezetben szerzett tapasztalat előny.”

Alpbach

Szóval Kufstein után Alpbach… A fun fact-eken kívül egyszerűen csak egy tüneményes osztrák hegyi falu, ami ráadásul tökéletes időjárással kedveskedett: -11 körüli fok (de tudod, az a hegyi -11, amiben egyáltalán nem fázol, és leginkább futni támad kedved), éjszaka esett kicsit a hó, de amúgy verőfényes napsütés.

Éjszaka ilyen…

…reggel meg ilyen…

…volt a kilátás a hagyományos tiroli építészeti stílusban épült panziómból.

A buli mindegy is, viszont lehetett sokat sétálni a hóban, vasárnap (még félig a reggeli havazásban) fel tudtunk menni csusszanni egyet a sípályákra, ami egyszerűen tökéletes volt, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Függöny!