Hóhelyzet Hollandiában!

Esik a hó. Nem is kicsit: lényegében reggel óta, és nem is tervezi abbahagyni — ahogy elnézem, a következő két napban.

Egyrészt ez a 40 km/h-s széllel vegyítve azt az érdekes jelenséget okozza, hogy nem csak a téren, hanem a házfalakon is lehetne hógolyózni, mert ott is megáll pár centi:

Másrészt kitört a Hóhelyzet. A Buienradar (helyi rövidtávú csapadékelőrejelző szolgálat) liveblogolja a havazást, a közlekedés pedig káoszba fordult:

Egy kis háttér ide: Hollandiában nem nagy divat a téli gumi. Érdekes volt a tavalyi síszezonban látni, ahogy Winterbergben az egyébként síelni érkezett nyári gumis hollandok (érted, síparadicsomba nyári gumival) meglepődve csúszkáltak össze-vissza (de többnyire lejtőirányban lefelé), amikor egy nap alatt leesett 20 centi hó. Nekünk volt téli gumink, de hát Volvo, abból sem XC, nem állítom hogy nem hiányzott a szokásosnál is jobban a jó öreg Erdész!

Itt ugyan hegy nincs, viszont a hétvége ellenére napközben minden autópályán több helyen teljesen beállt a közlekedés. Az eredeti sejtésem az volt, hogy Hollandiában a hókotrón is nyári gumi van, ehhez képest pozitív csalódás, hogy a napközbeni 200+ km-es dugóból így estére már csak 54 km maradt:

Betérdelt a vonatközlekedés is, 11 helyen nem, vagy késéssel járnak a vonatok. Ez persze egyrészt Magyarországon business as usual lenne, másrészt speciel ez nem azért van, mert nem tesznek téligumit a mozdonyokra: mivel a hó általában nem jár szél nélkül, relatíve kicsi havazás esetén is pikk-pakk behavazódnak a sínek annyira, hogy ne tudjanak megbízhatóan közlekedni a vonatok, ráadásul letakarítani is csak átmenetileg lehet, hiszen a hó általában nem jár szél nélkül.

Az előrejelzés szerint aztán szerdán hirtelen 7 fok lesz, szépen egy nap alatt elolvad az egész kóceráj és visszaáll minden a rendes kerékvágásba: tovább tapicskolunk az esős-sáros télben, és vágyakozva várjuk a téli szünetet, amikor végre leléphetünk Winterbergbe, csúszkálni a többi hollanddal — akár sílécen, akár autóban!

Egy gondolat “Hóhelyzet Hollandiában!” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.