Visszamenőség.

Írtam múlt héten, hogy könnyes búcsút vettem a Nexus 6P-mtől:

Az ok elég prózai: beszart az akksi.

(Define beszart: hidegben 50%-nál elmegy belőle az összes maradék töltés és a telefon egyszerűen kikapcsol, és utána feltöltésig se kép, se hang.)

Amikor a jelenség általános mivolta tudatosult bennem (történetesen Berlinben), rögtön utána is néztem, hogyan kap az ember supportot Google Store-ban vásárolt készülék esetén. A válasz: csakis telefonon, a Google 9am-5pm support vonalán.

Amennyire gyűlölök telefonálni, itt majdnem feladtam és elkezdtem fejben győzködni magam, hogy úgysincs már rá gari, de aztán valahogy mégis erőt vettem magamon és felhívtam őket. Először megpróbáltak meggyőzni, hogy azért merül le 1 másodperc alatt 50%-ról 0-ra az akku, mert túl sok appot futtatok, de amikor válaszul közöltem hogy lol, végül kibökték:

  • bár a készülék garanciális, Nexus 6P-re nem adnak szervízt (tehát az általam javasolt akkucsere nem jön szóba), valamint
  • szintén Nexus 6P esetében cserekészüléket sem tudnak már adni, mert Google. (Nyilván a Google nem rendelkezik sem saját szervíz-, sem gyártókapacitással, a Huawei pedig már magasról szarik a Nexus 6P-re. A vertikális integráció hiányának csodái.)

A Google tehát a harmadik vállalható utat választotta, és másfél év után visszautalta a készülék teljes eredeti vételárát.

Én meg most kicsit persze gondban vagyok: szerettem a Nexus 6P-t, szeretem a vanilla Androidot. Pixelt nem adnak itt hivatalosan (pedig ezután nyilván csakis Google Store-ból kéne venni), a OnePlus 5T-ről meg, amivel még szemeztem, nem jó hírek érkeznek kamerafronton: bár a minősége (apparently) szuper, de a nálam alapfeltétel Google Camera a jelek szerint nem fut felhőtlenül, nem csinál szép képeket, stb. (Ha meg tudod cáfolni ezt, ne hezitálj!)

Amíg kitalálom hogy mit vegyek, a céges Samsung Galaxy S7-emet használom. Ha az ember vesz rá egy tokot, akkor nem csúszik mint szappanos hal egy vödör takonyban. Így hogy feltettem rá egy Nova Launchert, a szememet se akarom kikaparni percenként és az agyam ux-központja sem akar a fülemen át menekülni. (Csak amikor valamit a Settingsben kell csinálnom…) És találtam egy Google Camera verziót, ami elindul a kis Exynos-os S7-en, és a számomra fontos dolgok (lényegében minden, ami nem selfie) mennek, úgyhogy a Samsung rettenetes kamera alkalmazásával sem kell többet szenvednem.

Tartok tőle, hogy az aktuális Pixel lesz mégis a győztes, de még szoktatnom kell magamat a gondolathoz, hogy Hollandia a Google-nál COCOM-listás, és valamelyik szomszédos baráti államból kell becsempésznem majd a cuccot az ánuszomban.

A poszt fejlécképe vagy mije Samsung Galaxy S7-en futtatott Google Camerával készült, nagylátószögű panoráma üzemmódban.