#til Amsterdam: IJburg ma és holnap.

Most, hogy kitört a nyár, mi pedig visszajöttünk bele (ide majd jól belinkelem a fotóalbumot, amikor elkészül: meivakantie lévén voltunk nyaralni, de lerövidítettük és hazajöttünk, mert itt süt a nap és 27-30 fok van, Olaszországban meg szakadt az eső és 14 fok volt), minden nap más és más strandra tudunk menni. IJburgról tudni kell, hogy gyakorlatilag sétatávon belül több opciód is van beáztatni a habtested:

  • Van először is a “kis” strand, ez a Diemerpark szigetén van, semmi nincs ott csak egy homokos kis beach. Meleg időben, suli után ideális, többnyire gyerekesek járnak ide.
  • Aztán van a “stéges”, ami lényegében egy, a Vrijbrucht lábánál levő stég. A víz mélyebb (és hidegebb), de nagyon hangulatos, és pl. tegnapelőtt meg tudtuk tekinteni, ahogy a szembeparton kigyullad egy kis nyaraló, majd azt, amint a tűzoltók eloltják. (Ez persze ritkán fordul elő.)
  • És végül van a Blijburg (ejtsd: blejbörkghghghkhgollum-gollum), ez a Haveneiland végén található “mainstream” beach, Amszterdam egyik ismertebb helye. Található itt egy remek “beach hut” hangulatú étterem/bár, ahol nyári estéken afrikai zenészek meg DJ-k adják az ütemet. (Pl. itt láttam minden idők legjobb DJ nevét, Pablo Discobar-t.) Ez a hely kicsit villantósabb, szemetesebb, pronyóbb, de (főleg a kocsma miatt, ahol bonfire és kis lógó lampionok vannak, lásd fejléckép) este baromi jó tud lenni.

Na minket a tegnapi hőség a Blijburgre vitt, és erről eszembe jutott a másik dolog, amit már régóta meg akarok írni, pontosabban mutatni róla. Itt látszik ugyanis jelenleg a legjobban, hogy hogyan épül IJburg. Különösebb kommentár nélkül tekintsük meg a Google Maps utcanézetét:

…majd kapcsoljunk át műholdnézetre:

Itt van animálva is, hogy világos legyen, miről beszélek:

Bizony, az utcanézet nem tudja lekövetni a műholndézetet, a legutóbbi update óta lényegében elkészült Centrumeiland. Látszik már, hogy hogyan fogják az S114 mentén leválasztani az új szigetet a Haveneilandról (amivel jelenleg még össze van nőve).

A Google Maps egyébként a Blijburg pontos helyét se tudta követni, ezt kb. három hete updateltettem. Ahogy ugyanis a sziget nő, úgy mozognak rajta időnként az egységek. Így került a Blijburg a sziget tövéből a mostani helyére, illetve van pl. egy szörfsuli is, ami hasonlóképpen költözött már 1 kilométerrel arrébb. És ahogy ülsz a Blijburgön a homokban és iszogatod a Coronádat, nézheted, ahogy a nagy homokos részt hogyan töltik fel folyamatosan a teherautók, mert a munka jelenleg is folyik. Ezt aztán majd később tömörítik, kiszivattyúzzák a vizet alóla, és végül ha minden igaz 1-2 éven belül parcellázzák. A kivitelezést ha minden igaz a Boskalis csinálja (bár ebből a cikkből nem világos, hogy a Centrumeilandra, vagy a később építendő Strand- és Buiteneilandra vonatkozik-e az infó), és kb. 8000-rel fogja megdobni IJburg jelenlegi 22 ezres lakosságát. (A Buiten- és Strand eilandokról már írtam egyébként korábban, az is egy viccess Google Maps infomorzsa.)

Ennek az egyébként teljesen elképesztő építkezési hozzáállásnak sajnos a Blijburg áldozatul esik majd: úgy fest, idén októberben bezár, és csak 5 év múlva nyit újra.

Vélhetően 1-2 szigettel arrébb.