Upgradeltem a Raspberry Pi polcomat. (Geekblog.)

Volt nekem egy Pi-hole-om, még 2018-ban telepítettem.

Boldogan használtam, mígnem egy napon megszűnt működni. “Beszart a microSD”, gondoltam, de nem volt időm foglalkozni vele, így visszaálltam Pihole nélküli üzemre, majd megfeledkeztem a kérdéses Raspberry Pi-ről. Hónapokkal később aztán kerestem volna, hogy újratelepítsem, de nem se a szekrényben ahol lennie kellett volna, se egyik fiókban sem, ahol szoktam ilyesmit tartani. Egy ponton már a saját épelméjűségemben kételkedtem, hogy lehet hogy tulajdonképpen soha nem is volt Pihole-os Pi-m, csak odaképzeltem, vagy felhasználtam valami másra, amire megintcsak nem emlékszem.

Long story short: a kérdéses Raspberry Pi leesett a kis eszkábált polcról, ahol volt (a villanyóra mellett), és megállt. Magának a gépnek baja nem lett.

(Nem csak a törött wifi adapter volt a szűk keresztmetszet, ki is húzódott az eséstől a táp.)

Első körben persze frissítettem, kapott egy UTP kábelt, és lett újra Pihole a házban. (Pihol? A házban.)

Ezzel egyidejűleg jól rendeltem is egy stackelhető Raspberry Pi polcrendszert, vagy minek kell ezt hívni. (Szégyenszemre Amazonról, de a Kiwi-n ahol szoktam ilyesmit venni, na ott már nem volt. Az Amazonról is az utolsó kettőt rendeltem meg látszólag.)

Lényeg a lényeg, végre megjött, ráadásul ma munkaszünet is van, úgyhogy nekiültem, és összeraktam:

Legfelső polcon a wall mount-on kívül tápok, alatta vincsik, alatta médiaszerver, alatta Pihole, alatta egy jelenleg üres, de később streaming szerver (Ampache) kipróbálására beállított Pi 4. Kábelezésen nemröhög, majd egyszer azt is rendbe rakom, a mostani cél az volt, hogy ne a lélek tartsa a helyükön a kütyüket.

Hát így telnek napjaink a (most már nem is) karanténban.