Holland egészségügy speciál: COVID teszten jártam, sok plexit láttam.

Szóval úgy esett, hogy ma elmentem corona-tesztre, gondoltam elmesélem, hogy megy ez, magamnak is egyfajta levezetésképpen is.

A dolog háttere…

…annyi, hogy 2 napja fáj a torkom és kicsit köhögök is.

Más tünetem nincs, kivéve talán az izomfájdalmat, de mivel ez kizárólag a vádlimban van, betudom annak a 700 ugrókötél + 100 tiptoe + 40 fekvő edzésnek, amit tegnap ilyen back to school jelleggel lenyomtam. (A nyári szünidőben, bevallom, hetekig magasról szartam a workoutokra, csak a víz meg a hajó ment. Így is fogytam 3 kilót, de egyrészt már visszajött (huh), másrészt ez egy másik történet.)

Na szóval a torokfájás+köhögésen kívül semmim nincs, se láz, se ízlelés-szaglás degradation, se más. De Hollandiában most minimális tünetek esetén is ingyenesen lehet tesztelni és ezt is javasolják (egy olyan vírussal, ami az esetek túlnyomó többségében tünet nélkül, vagy kis tünettel járó betegséget okoz, viszont aszimptomatikusan is továbbfertőz, ez teljesen érthető), a doki is ezt javasolta, szóval úgy döntöttem hadd szóljon.

COVID-helyzet.nl

Hollandiában most tulajdonképpen stabil de nem annyira jó a helyzet, a cikk írásakor tegnap 507 új pozitív teszt keletkezett (napi 30.000 körüli levett tesztből), az R kicsit 1 fölött van (1,01).

(Forrás: RIVM)

A fertőzöttek főleg a 20-40-es korosztályból kerülnek ki és főleg az Amszterdam-Rotterdam tengelyen… a fiatalok a bulivárosokban. (Az 507-ből 86 pozitív Amszterdamban keletkezett.) Most olvastam azt is, hogy az új fertőzöttek kb. negyede Spanyolból hozta a cuccot szuvenírbe’, mert jó dolog a nyaralás is.

Ettől eltekintve az utcán járva-kelve (már aki jár-kel) az az ember érzése mintha itt semmiféle járvány nem lenne; a korábbi pániknak nyilván semmi jele, az én érzésemnek kicsit szabadosan kezeli a társadalom ezt az egész dolgot.

(Az én esetemben külön poén, hogy az elmúlt 2 hétben konkrétan 2 helyen voltam lakáson kívül, egyszer kaját vásárolni, egyszer állatorvosnál. De hát a suli már dübörög, és a legjobb megfázások-vírusok mindig is onnan jöttek.)

Na de vágjunk bele.

Felkészülés a tesztre

A felkészülés marha bonyolult volt: a coronatest.nl oldalra szentimentálisan kattintva kitöltöttem egy 2 perces “milyen tüneteid vannak” kérdőívet, belogoltam a DigiD-mmel (a helyi e-ügyfélkapu azonosító), és kiszúrtam egy helyet és időpontot a tesztemre. Mivel Amszterdamban minden teli van, belátható időn belül 50 km-re volt csak tesztállomás. Az időpontot ma délelőtt foglaltam; a belátható idő ma 16:45 volt.

A teszt

A teszttel a legnagyobb bajom az volt, hogy 16:45-re Utrecht mellé menni az elég Darwin-díjas ötlet, úgyhogy az 50 km autópályát kb. 1 óra alatt abszolváltam.

Odaérve aztán egyszerűsödött a helyzet. A GGD teststraat táblákat követve behajtottam egy gokartpálya-szerűen kiépített raktárcsarnokba, ahol 4 tesztállomás volt egymás mellett. Minden tesztállomás 2 kis sátorból áll: az elsőben adategyeztetés, a másodikban a teszt zajlik. Autóból kiszállni egyiknél se kell, a tesztet is (lehúzott) ablakon át végzik.

GGD werft personen voor testen en bron- en ...
Ilyen egy GGD teststraat

A teszt maga 2 lépés: egy a torokból, egy az orrból. Sok rinyát hallottam hogy ez milyen szar, ehhez képest az érzés az elvileg kellemetlenebb orrtesztnél kb. olyan, mint amikor véletlenül (vagy akár direkt!) felszívsz egy adag vizet az orrodba — de ez csak kb. 1 másodpercig tart. Szóval igazából nem egy óriási szívás, ami azt illeti ennél számtalan sokkal kellemetlenebb dolgot tapasztaltam már életemben.

És ezzel meg is volt a teszt. Előzetesen nyilván túlparáztam, ezzel szemben egy remekül szervezett és kivitelezett folyamat. Adategyeztetéssel együtt 2 perc alatt megvoltam vele, eredmény 2 napon belül. (Azért azt még remélem hogy negatív.)

A sötét oldal

Azért ha már itt vagyok, essék némi kritika is, elvégre magyarok vagyunk.

A kormányzati és egyéb kommunikációval nem vagyok maradéktalanul elégedett. Ha bárkit megkérdezel, hogy egy torokfájással teszteltess-e, a válasz mindig igen lesz, de a hivatalos kormánykommunikációban erről említés sincs. Az iskolai szabály is csak annyi, hogy ha köhög a gyerek maradjon otthon. Most akkor vagy statisztikai mennyiségű adatot akarunk gyűjteni, vagy nem, jó lenne eldönteni és arra építeni a protokollt. Ennek hiányában nálunk pl. még a régi világbeli reflex kapcsolt be amikor az egyik gyerek köhögött; itthon maradt, de nem teszteltettünk. És biztos vagyok benne hogy a szülők nagy részének ez elég is.

Nyilván az árnyoldalnak is van árnyoldala, a napi 30 ezer teszt kb. a rendszer jelenlegi kapacitásának a teteje — a tesztlokációk fele tele van, és Hollandia Németországtól fog segítséget kérni egy újabb scale-up végett.

Hát így esett az én kis COVID-teszt kalandom ma, fingers crossed hogy potyára mentem, ti pupákok pedig hordjatok maszkot és teszteltessétek magatokat, ha bármilyen tünetet produkáltok!