A Telex támogatás margójára. (Afféle rant.)

Sokat dilemmáztam az új Telex támogatása kapcsán. Végül, bár azt nem állítom, hogy dűlőre jutottam, de elmentem egy irányba, kiszórtam némi támogatást egy bizonyos (nem végleges, de eredményes) gondolatmenet után. Gondoltam leírom, hogy mit miért, hátha eszembe jut még valami, és hátha segítek valaki másnak tovább gondolni.

Háttérként elmondom, hogy eddig magyar sajtót, magyar újságot nem nagyon támogattam. Mivel gyakorlatilag nem olvasok magyar híroldalakat, úgy ítéltem, hogy amellett, hogy őszintén kívánok nekik sok sikert, ez belügy, támogassa az, aki olvassa és/vagy Magyarországon él. Amit EU állampolgárként én fontosnak tartok, az az európai közvélemény értesítése a magyarországi állapotokról. Ebből a meggondolásból indulásukkor úgy ítéltem, hogy a Direkt36 tevékenysége nemzetközi szinten van annyira fontos, hogy támogassam — nekik megy egy állandó összeg. És Patreonon természetesen támogatom a Grafitembert.

De egy ideje érzem, hogy ez nem elég.

A magyar független (ellenzéki) sajtó kb. a végnapjait éli. A támogatóképes magyar közösség, úgy érzem, Budpesten és külföldön koncentrálódik.

Máshogy fogalmazva: külföldi magyarként talán több lehetőségem van támogatni a magyar ellenzéki sajtót, mint magyarországi magyarként, és ez kicsit talán feladatunk is, vagy morális kötelességünk, vagy valami hasonló. (Elvégre Orbán és Mészáros magánberuházásait is én támogatom — az adómmal…)

És akkor itt a dilemma a Telex körül: kit támogassak? A Telexet, ami de facto egy angel investment, és vagy bejön, vagy nem (és magunk közt szólva eléggé long shotnak tűnik, hogy bejön), vagy meglevő sajtót, mint a 444 vagy a HVG. (Néztem a 24.hu-t, de ott nem látom, hogy lenne támogatásra lehetőség.) Ismétlem, egyiket se olvasom, tehát kizárólag az ügy fontossága miatt tenném mindkettőt.

A magyar ellenzéki sajtó támogatói landscape-et én zero sum game-nek gondolom.

Az emberek pénze véges; nyilván van még benne tartalék, de véges. És amikor ez a támogatói landscape eléri a határait, akkor elkerülhetetlen a híroldalak közötti támogatói “verseny”. És persze nyilván itt az idealisztikus piaci szemlélet az, hogy ez oké, nyerjen az, aki jobb tartalmat állít elő, de a valóságban Magyarországon annyira szar a helyzet, hogy a fennmaradó 3-4 orgánumból jó lenne, ha mindegyik fennmaradna, mert a munkájuk nagyon fontos. (Itt most elhelyeztem egy ilyen idealista feltevést, hogy fontos hogy van még magyar ellenzéki sajtó, ie. számít, hogy van még magyar ellenzéki sajtó. Nem egyértelmű, de legyünk optimisták és gondoljuk hogy fontos és számít.)

Ha leegyszerűsítem a dolgot, a Telex felbukkanása egy adag támogatói levegőt el fog szívni a HVG és a 444 elől, tehát elképzelhető egy olyan worst case scenario, amikor a Telex nem szed össze elég pénzt az induláshoz vagy bedől két hónap után, a többiek viszont kénytelenek leépíteni, vagy horribile dictu beborul valamelyik. Mindezt úgy, hogy míg a 444 és a HVG “már bizonyított” és évek óta mennek, a Telex 0-ról indul. Oké, tudom, hogy a Telex ex-indexesekből áll, ergo a tartalom minősége garantált (index szinten, jelentsen ez bármit), de egy új lap sikeres indítása nem csak az írói gárda meglétéből áll — én nem értek hozzá, de mindenki ezt írja/mondja. Pl. igazán lehetne pénzük egy (ingyenes) blogot, vagy akár egy (ingyenes) Twitter feedet fenntartani addig is — leszokhatnának erről a baromságról, hogy csak Facebookon kommunikálnak/léteznek.

Elég paradox helyzet és rossz üzenet az olvasóknak/közösségnek, hogy egy (magyar) demokráciáért küzdő online média jelenleg csak azon a platformon létezik/kommunikál, amelyik világszerte talán a legtöbbet tette a demokrácia leépítéséért.

A fentiek fényében végül úgy döntöttem, hogy egyelőre egyszeri támogatást adok a Telexnek; remélem sikerül elindulniuk, ne az angel investmenten (az én angel investmentemen!) múljon a dolog. Emellett viszont úgy tartom korrektnek, hogy cserébe elindítok egy havi megújuló támogatást a 444 és a HVG felé: nekik nem indulásra, hanem fennmaradásra kell. Ha a Telex tényleg elindul és látszik, hogy (akár támogatással, de) fennmarad, nekik is mehet majd a megújuló támogatás.

Hát itt tartok most, lehet hogy ökörség, és lehet, hogy túlgondolkodtam. Most már csak azt kell megfejteni, hogy a mi a különbség a HVG “barát” és “támogató” csomagjai között.