Corona info NL vs. HU.

Bár nyilván Hollandiában se fenékig tejfel a helyzet (tegnapelőtt 925, tegnap 797 új pozitív teszt, igaz, heti 163 ezer teszttel), sokat elmond a két ország kormányzati/hivatalos kommunikációjáról, ahogy a napi COVID információimat beszerzem.

Hollandiában

a coronadashboard.rijksoverheid.nl-t, a hivatalos oldalt használom. Igaz, valamikor a nyáron a RIVM (a járványügy) lebutította napiról hetire az összefoglalót (de nem a napi adatokat; így fordulhat elő, hogy napi 925 esetnél is a múlt heti “a helyzet stabil” összefoglaló van fent), de az oldal elég jó, dashboardokkal (intenzív betegek, új kórházi felvételek, napi új pozitív tesztek, össz fertőzött, R érték, háziorvosi esetek, szennyvíz mérések, és mindez régióra bontva ha kellene), open data API-val, stb.

Magyarországon

pedig az atlo.team/koronamonitor-t, amit egy, a hatalom egyéb bűneit is nyomozó, kvázi ellenzéki csapat tart fent, hogy legalább valami legyen… Mert a hivatalos oldalon (javítsatok ki ha tévedek) néhány blogposzton kívül lófasz nincs, se egy rendes grafikon, se API, semmi.

Pedig valami adattárházat meg egy grafikont még akkor is lehetne csinálni, ha amúgy az adatot naponta, kézzel írják bele, telefonos egyeztetés után.