Holland egészségügy gyorsposzt: kórház és a második hullám.

Már-már hagyományosnak tekinthető szokásos félévi checkupomra mentem ma a VUmc-be (ami már AMC-VUmc, vagy mi, mert egyesült a két egyetemi kórház), és hát mit mondjak, látszatra mindenképp felkészültek a második hullámra.

Az egész a parkolónál kezdődik, a szokásos útvonalakat egyirányúsították, emiatt máshol jössz fel a parkolóból és pár perccel később érsz be az épületbe.

A bejáratnál aztán két sorba sorolnak aszerint, hogy tudod-e hova jössz, vagy csak úgy beestél (“Good. Out of the door, line on the left, one cross each. Next.”) — nálam ott volt a hematológia füzetkém a vérvétel meghívókkal, szóval mentem a “visszatérő vendég” sorba, ahol következő körben hazmat sisakos rezidens dokik kikérdeztek bármilyen esetleges Tünetről (do you have any Symptom of The Virus, itt kellett volna naiv szemekkel visszakérdeznem, hogy “what virus?…”), aztán nemleges válaszra kaptam egy lila karszalagot, amivel a Nagyszínpad backstage-be is be tudok menni további baszogat(-ód)ás nélkül járhatok-kelhetek a kórházban.

Akkor a keverő mellett balra!

Aki valamilyen tünetet is hozott a kórházba, az ha jól láttam piros karszalagot kapott, és állandó (antivirális hatású) szúrós tekinteteket. Gondolom ha letérnek a konkrét útvonalukról, akkor rögtön 2319-es kód és kiemeli őket a SWAT Team.

A kórház teljes területén kijelölt sávok és haladási irányok vannak, amiket elég komolyan be is tartatnak — egyszer véletlenül (én balga isten) megálltam az egyik sávban, rám is szóltak rögtön, hogy vagy üljek le, vagy haladjak tovább, or else.

Apropó leülés, a másfél métert ilyen cuki bábukkal enforce-olják:

Ott ülnek és őrködnek. Kivág Ottó tizedes a bal oldalon kicsi elbóbiskolt szolgálatban, ejnye-ejnye.

Maszkviselés egyébként nem jellemző, kb. ha az emberek 10%-án láttam, ami azért egy kórházban, ami többek között COVID-19 ICU-t is üzemeltet, nos, kicsit talán darwinista hozzáállás. Én azért feltettem, úgy magam, mint embertársaim védelmében!

Good morning Mrs. Cut-out!

Két extra infómorzsa a végére:

  1. A checkupom egyébként sikeres volt, és mivel 5 éves (újra)születésnapomat 2 hét múlva ülni, lassan átállunk 6 hónaposról éves rendszerességre a dokimmal, huzzah!
  2. A második hullám számilag már elvileg elkezdődött (mai új fertőzöttek száma 1140, omg), de a kórházakba még nem gyűrűzött be. De már készülődnek.