Zsolti, a porszívó.

Gyerekes apukaként sok emberrel találkozom eléggé napi szintű a takarítás problémája nálunk. Mióta véletlenül benyomták a mélynyomó membránját majd elsumákolták (ez még a B&O éra előtt volt szerencsére, különben biztosan megőrültem volna), takarítónőnk sincs (most amúgy se lehetne persze) — viszont ha jól utánaszámolok, napi kb. 24 órát töltök itthon és a többiek se sokkal kevesebbet, szóval nagyon látványos és lehangoló a koszos lakás. Nyilván főleg a konyha és étkező környéke gyász a kis kupac morzsákkal, de valamiért nálunk (talán a keringetett levegő miatt) elég gyorsan termelődnek porcicák is a lakás különböző pontjain. Full porszívózás után pár nappal már elég undi tud lenni.

Úgyhogy vettünk egy porszívót.

A neve Zsolti.

Ő Zsolti:

Zsolti a ragadozó becserkészi zsákmányát

Szia Zsolti.

Mivel nálunk semmilyen “hazatelefonálós” eszköz nem jön szóba, alapfeltétel volt, hogy az új robotporszívó ne legyen túl okos. Térkép funkció, vezérlés appon keresztül, Alexa/Google Home integráció, WiFi — ezek mind kizáró okok, legyen az hűtőszekrény, kenyérpirító, csengő, csap vagy éppen porszívó. Szóval végül a választás egy eufy RoboVac 11S-re esett. 200 euró, itt is volt másnap.

Nagyon elégedettek vagyunk vele.

Térképészkedni ugyan nem térképészkedik, de kb. másfél óra alatt teljesen jól végigjárja a lakást. Őszintén szólva nem tudom, hogy ezekbe a szemi-okos eszközökbe milyen intelligenciát építenek; ami látszik, az a székláb-körbejárás, az egyenes fal mentén egyenesen haladás, és hasonló alap viselkedések, egyébként pedig megy, amíg nincs előtte valami, ott fordul egy kicsit, és megy tovább. Tippre 3-4 szenzor lehet benne, valamint egy nyomófelület, ha valamit a szenzorok között kap el. Felismeri ha szőnyegen megy és átvált szőnyeg üzemmódba, valamennyit tud mászni (talán kb. 3-4 centit), és pl. a foteljeink lábazata sose volt ennyire tiszta, mint most. Ha kifáradt, visszacammog a helyére, nem kell nekem visszavinni mint egy vadember, persze természetesen ez sem lenne gond — elvégre a hagyományos porszívót is vissza szoktam vinni… pár nap után.

Mivel nem “smart”, nincs hozzá app, viszont van hozzá egy távirányító, ezzel maximálisan elégedett vagyok. Megnyomod az “auto” gombot és Zsolti nyakába veszi az ingatlant. Vannak rajta kis nyilacskák is, úgyhogy ha pl. csak a morzsákat akarod a konyhaasztal alól felszívni, akkor odatávirányítod, és megnyomod a 🌀 gombot, és akkor spirál alakban ott feltakarít. És bár ez eggyel talán macerásabb mint megnyomni a “csináld” gombot, szerencsére van a háztartásban két gyerek, akinek a Zsolti távirányítás outsource-olható… ha egyáltalán szükség lenne erre.

Időzíteni nem merem, és nem is fogom azt hiszem. Nincs emögött nagy privacy megfontolás, inkább csak elővigyázatosság: az én preferenciám az, hogy mielőtt munkára fogom Zsoltit, megbizonyosodok róla, nincs elaknásítva a célterület valamivel, ami a macska elején vagy végén jött ki és nem ott landolt, ahol kellett volna. Vagy Lego. Vagy Playmobil.

Na de ettől eltekintve az életminőségünk 137%-kal nőtt amióta megvan. A nagy “new normal” közepette hét közben kevésbé látványos a hatása, mert itthon ülök mindig… de tényleg mindig… az életem négy fal közt zajlik miközben dolgozik, de amikor először (sőt, azóta másodszor is) jöttem haza szombaton a gyerekeket-lovagolni-hurcolós körömből arra, hogy Zsolti kész van és nekem nem kell már azt tervezgetnem, hogy talált időmben mikor állok neki porszívózni, na az elég jó volt.

A tanulság számomra az, hogy egy ilyen dolgot meg lehetett oldani cloud backend nélkül is — legalábbis nem látom jól át, hogy mi extrát ad egy ötször ennyibe kerülő “smart” eszköz.

Felkészül az okoshűtőszekLOL, kizárt dolog!