Moderna talking.

Úgy esett, hogy most szerdán átestem a második Moderna oltásomon is, ezért itt az ideje összefoglalni for the record hogy milyen volt. Aztán majd jövőre összevetni az emlékeztető oltás tapasztalatait. (Ez a post tehát amolyan emlékeztetőoltás-emlékeztető.)

Elöljáróban annyit, hogy Hollandia továbbra is inkább elbénázza a ezt a népvakcináció sztorit, mint nem: jelenleg (és 2021 májust írunk) az 1962-es születésű lakósokat értesítik ki BioNTech/Pfizer és Moderna oltásra, valamint (és ebbe a kategóriába esek én is mint ráktúlélő) “Mensen met een medische indicatie van 18 tot 60 jaar”. Ez így összesen kicsit kevesebb mint 4 millió oltott ember (ebből 1 millió mindkét oltását megkapta), egy 17 milliós országban.

Not great, not terrible.

Ugyanarról az országról beszélünk, ami kitermelte magából a SMIT Salvaging / Boskalis-t, valamint ahol egyébként teljesen gördülékenyen mennek a rendes éves influenzaoltások, képtelen átoltani a népességet időben corona ellen. Ez van.

Cool story bro, do you also do national vaccination programs?

Na de beszéljünk az oltásról.

Kiértesítés

A behívót emailben kaptam, pontosabban egy “paraszt push” emailt kaptam (== email amiben értesítenek hogy a weboldalon vár rám egy üzenet), ami után beloglva a VUmc (a kezelő kórházam) Mijndossier oldalára (ahol az összes korábbi vizsgálati eredményem meg időponfoglalásom is van) megjelent egy “voucher”, amit felhasználva bebookolhattam egy időpontot az első oltásra. Poénkodnék hogy he-he, az oldal bírta a terhelést, de az össz oltásszám farvizén talán inkább ezt hagyjuk. (De azért bírta.)

Első oltás

Az első oltásom április 30-án volt, reggel 8-as timeslottal. Maga az oltásszervezés az éves influenzaoltáshoz képest (ami tényleg 1 percen belül megvan) elég nyövgenyelősen ment: 4 különböző sorban kellett várni, mire sorra kerültem, utána persze 15 perc kötelező várakozás.

Az első oltás után aztán fél napig jól voltam — aztán 2 napig nem. Fejfájás, végtagfájás, és leküzdhetetlen álmosság, el is mentem betegszabira. Egyébként se láz, se oltáshely körüli macerák.

Második oltás

Az első oltás mellékhatásai és az általános nézet miatt, miszerint “a második oltás után szarabb”, szinte érdeklődve tekintettem a második oltásom elé: vajon mit kapok be még az első oltás utáni mellékhatásokra? Éppen csak a betegszabit nem vettem ki előre, de lényegében biztosra vettem, hogy újabb 2 napig lever majd a lábamról.

Az oltás előtti héten-hétvégén (az oltás április 28-áán volt) még bekaptam valami más köhögős-torokfájós bulit, és egészen az oltás reggeléig nem voltam biztos benne hogy egyáltalán jó ötlet oltatni. Ráadásul a gyerekek suli unitjában kitört az outbreak, és kis megszakításokkal 2 hétig otthoni karantén, online suli, és covid tesztek között kotyogtunk.

Aztán végül elmentem, és egy gyors orvosi konzultáció után (“van láza?” “nincs” “akkor kaphat”) beadták a második Modernát, sűrű “good luck, ha ennyire levert az első” közepette. Aztán vártam a mellékhatásokat…

…de semmi. A karom fájt kb. annyira mint egy influenzaoltásnál, és kész.

Szóval ilyen is van, a második oltás nem mindig gáz, az oltás előtti dögrovás nem kizáró ok, ja és a második oltás már eggyel gördülékenyebben is ment a kórházban (4 sor helyett 2). Here’s hoping hogy ezt minél többen megtapasztalják/játok!