Újabb év, újabb visszatekintőke (avagy retroposzt).

Döntsd a visszatekintőkét, ne siránkozz!

2022 minden idők egyik éve lett!

Nyaralások

Isle of Vibes

Nyaralás szempontból az idei év a flygskam jegyében telt: miután posztuláltam, hogy gyűlölök repülni, meg persze miután ennek ellenére mégis repülővel mentünk síelni, aztán csak összekaptuk magunkat, és először Angliába (májusban), majd Norvégiába vonatoztunk el, és mindkettő állat volt. Mondanám hogy lásd az idevonatkozó blogposzt, de az idevonatkozó blogposzt jelenleg (izé, augusztus óta) a Draftjaim között vonatkozik. Mondjuk várjunk csak, az angol útról mégiscsak volt valami mintha-hátha, a norvég vonatozásról meg legalább az angol sister site-ra felpakoltam fotókat, szóval:

(Az interrailezésről akarnék írni egyébként részletesebben, mert amellett hogy kurvajó nyaralás volt, voltak azért tanulságok.)

Barkács

Igazán nem bánnám, ha ebből nem lenne állandó rovat, de idén nagy szobaköltözésekben voltunk, sikerült megtanulnom fürdőszobacsapot, Hansgrohe esőzuhanyt, konyhai lefolyót, holland kerékpárt, és pár más dolgot szerelni.

Bringa / sport

Ő az

Idén végre sikerült beszereznem az új bringát, egy Cube Cross Race személyében. Az globális áruszállítási válság miatt már-már letettem róla és majdnem vettem egy használt versenybringát, és aztán egy sorsszerű pénteken, úgy hogy már a bidding screenen voltam a Marktplaatson, ráleltem valahol a keleti határnál egy bringaboltban a raktáron levő darabra. Hurrá!

Sportban aztán, a bringán felül is, egészen aktív lett az év egészen novemberig. Tavaly december 31 óta napi workoutokkal sikerült a Strava userek közti top 1%-ba bekerülni, ami persze csak nekem fontos, de nekem az. A cél az volt, hogy az év minden napján legyen egy workoutom, de (és miután ezt a fegyelmet még Covid fertőzőttként is tudtam tartani) novemberben bekaptam egy olyan randa tüdőgyulladást, hogy nem hogy sportolni, de egy mondatot befejezni is nehéz volt, úgyhogy el kellett engednem a goalt. Többör ennek nem is fogok nekifutni, mert visszatekintve így is elég megterhelő volt. (Ie. ökörség.)

Goalok

  1. Inburgering → ★★★★★, kész vagyok.
  2. Új bringa, valamint (stretch goal!) egy single speed építése → ★★★★☆, végre meglett az új eszköz, egy Cube cyclocross bringa, amibe nagy megelégedéssel eddig kicsit több, mint 1000 km-t tettem bele.
  3. Mivel a futásban elértem amit el tudok, max félmaratonokat fogok futni, viszont többet szeretnék bringázni (most már tényleg); illetve általánosan fenntartani a mostani fittségi szintemet → ★★★★☆; igazából ★★★★★ lenne: ugyan futni relatíve keveset futottam (összesen kicsit több, mint 300 km-t), de a novemberi vis maiorig minden nap megvolt valami workout, nem volt mozgásmentes napom tavaly december óta. Aztán jött a tüdőgyulladás, és ment a 365 napos streak goal. És hát ugyan kalandos körülmények között (amiket persze elfelejtettem megírni, de dióhéjban: ultrafos időjárás, ami miatt csak a legelszántabbak fejezték be egyáltalán a versenyt, like yours truly), de 3. lettem a Dam tot Damloop 85k bringaversenyen. Szóval a ★★★★☆ annak szól, hogy most tüdőgyulladás után ha nem is 0-ról, de mondjuk 30-ról építgetem újra a kondimat.
  4. Vásárolni egy kajakot és rendszeresen kajakozni → ★★☆☆☆, nem vásároltam, de kajakoztam párszor.
  5. Több zenélés → ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆, merugyebár mikor.
  6. Prokrasztinálás (twitter, reddit) lecserélése olvasásra (/írásra) → ★★★☆☆, mondjuk Elon sokat segített így év végén: valamikor novemberben deaktiváltam a Twitter accountomat. Olvasni viszont csak nyáron tudok, ezt már kimondtam, azon kívül nincs elég egybefüggő időm.
  7. Relax és meditálás (újra) → ★★☆☆☆, egye-bassza adok erre 2 csillagot, mégpedig az erdei nyugisétáim okán.
  8. Fotókezelésem rendberakása (már olyan közel vagyok) → ★★★☆☆, már egész jó! De, bár már nem használom, még mindig nem tudtam megszabadulni a Google Photostól mint backup megoldástól. Cserébe a Nextcloud továbbra is fényesen beválik erre, idán másodszor teljesen felhőmentes fotókönyv workflowt nyomtam, úgyhogy jövőre!
  9. És egy örökzöld: 1 Raspberry Pi project befejezése! → ★★☆☆☆, nyilván nem egy olyat fejeztem be, ami valami listámon is rajta volt, de újjáépült a háziszerver (kényszerből), a Pihole (ami alatt már korábban megdöglött az SD kártya), lett egy Jellyfin szerver, és félkész állapotban van egy új, Rpi4 alapú Kodi.

Goalok 2023-ra

Sind Gamer dumm? Merch, Booster und co | Seite 6 | GameStar-Pinboard

  1. Ahogy a futás 2021, a bringázás meg 2022 átívelő motívuma volt (mondjuk), 2023 lesz a kajakozás éve. Ugyanakkor (írtam följebb) a 365 napos streak célt elengedem, mert az nem reális — marad a 2 napota sportolás goalja.
  2. Ha nem is single speed (azt hiszem arról leteszek), de egy gyors városi lótifuti bringa építése kiváló célnak tűnik.
  3. Fotókezelésem rendberakása (már olyan közel vagyok).
  4. Egy “kétkezi” képzettség felkapása. Okleveles zárkancafülező, bringabindzsiző mester, favágista, ilyesmi.
  5. Autó lecserélése (kisebbre) — ez mondjuk családi goal, de jó lenne.

Rohadt sok fotó

Nem tudom hogy lett ennyi, de lusta vagyok szelektálni. (Lényegében idepakoltam a 2022-es fotoblog folderemet.)