Hiv a vasut, var a Eurostar! Angliaban voltunk, vonattal.

Vegre elszabadultunk kulfoldre! 5 nap szunetunk volt, es Londonba mentunk — unszolasomra (flygskam, savetheplanet etc.) vonattal.

(Ezt a postot mobilon irtam, ekezet nelkul. Szoval sorry. A szerk.)

Odaut: Thalys Brusszelig, onnan Eurostar London St. Pancrasra. Elvileg pikk-pakk, viszont Brusszelben be volt szarva a passport check gep, ami kezi utlevelellenorzest, es kb. MASFEL ora extra sorbanallast, valamint kesve indulast eredmenyezett. De ez egyreszt meg mindig jobb, mint amit repulve kellett volna vegigszopni, a jelenlegi 4-6 oras Schiphol varakozasi idokkel. Masreszt ettol eltekintve a vonat (foleg a Thalys) *nagysagrendekkel* kenyelmesebb, csondesebb, jobb, mint a repulo. (Es basszus gyorsabb is, ideerve hallottuk hogy a Heathrow is hasonloan szopiszopi ot dollar.) Az azert fajo gap volt hogy a Eurostar bufekocsiban mar indulas elott *se* volt semmi normalis kaja, ugyhogy chipsen es kis kolbasz snacken eltunk. (“Tuleltuk – de milyen aron!”)

(LPT vonatozashoz: elotte vasarolj be utiszendvicsbol.)

Masik elonye a St. Pancrasnak hogy mar az elso este tudtunk varost-, es “aggressziv mokusos parkot” (Hyde park) nezni a gyerekekkel, illetve a Dove-ban ettuk egy fasza vacsit, Hammersmithben (mert ott volt a hotel.) A Dove egy 18. szazadi eves kis etterem, a Temze partjan van, es nem tudom ezert-e, de holland szemmel-penztarcaval nem volt olcso (120 font korul vacsi 4 embernek.)

Miva’ miva’ miva’?!

Masodik nap, Science Museum. Odafele utba ejtettuk a Holland parkot, mert meg akartuk nezni benne a japan kertet. Szoval a Hollandiaban elo magyarok elmentek Angliaba, hogy megnezzek a Holland parkban a japankertet. Checks out. A Science Museum amellett hogy kurva zajos volt, a gyerekek szerint a vilag legjobb muzeuma (utolag mondtak szoval igaz), masnap is oda akartak menni. Oke, nyilvan szerintem is top 3, mert van benne Spitfire, Hurricane, meg Apollo 11 lander es en egyszeru srac vagyok.

Approved csaladi szelfi

Este pedig megneztuk a Wicked c. musicalt a west enden, fogalmam sem volt mire ulok (ultetnek) be, de profi munka, a foszereplo enekesno Lucie Jones jobb volt mint az eredeti szereposztasban szereplo Idina Menzel, vitte a hatan az egesz showt, egeszen kulonleges ereju hangja van. Ezzel viszont a masodik nap kb 15-16 km gyaloglas mellett majdnem ejfel volt mire hazaertunk, buszke vagyok a csajokra hogy nem akadtak ki. (Felkeszul: nyari hatizsakos vakacio!)

Harmadik nap leleptunk Londonbol, Winchester erintesevel Romsey es a New Forest melle mentunk, egy cottage-be.

Tunemenyes hely, vadlovakkal es -csikokkal, 600 eves tolggyel (meg egy negyvenevessel, amit 👑II. Liz👑 ultetett 1979-ben, honorable mention lol). A kirandulas erdekessege az volt, hogy talaltam egy egeszen friss allati mehlepenyt, es kicsit kesobb a hozza tartozo locsaladot es palcikalabu kiscsikot is meglestuk — persze csak messzirol. (A New Forest egyebkent azert New, mert 1086-ban igy neveztek el, szoval na. Es azert lett Forest mert tobbnyire ilyen cserjes siksag, szoval na. “Kicsit regi, kicsit susnyas, de a mienk,” mondta Hodito Vili probably.) 

Ott a kisvadlo a tavolban, becsszo

Side note: a berauto. KIA Rio, kicsi, de teljesen jo, igaz rossz oldalon volt a kormany ;) A rossz oldalon vezetesre pikkpakk atszoktam, bar objektiven bena hogy az index ugyanazon az oldalon van mint a valto. Biztos MINDEN angol ugyanezen kesereg!

Az utolso napon meg azert sikerult egy gyors British Museum-ot belezsufolni mielott visszavonatoztunk, bar mar mindenki vonszolta magat… A St. Pancrason kifele zero sor volt, cserebe jo koran kiertunk ugyhogy repter feeling, masfel ora hederezessel.

Random takeaway-ek:

  • London valahogy mindenkit rabul ejt. Lakni mar nem laknek ott, de kulonosebb rahatas nelkul a gyerekeknek is felugrott a kedvenc varos lista tetejere, es brexitesul-mindenestul is en is tovabbra is imadom. Tovabbra is hatalmas persze es minden activityre fel oraval tobbet kell szamolni mint gondolod.
  • Arra jutottunk hogy a kovetkezo autonk egeszen biztos valami kis hatchback lesz, belefer 4 cabin luggage meretu borond (ami nalunk a standard utazas kit), kisebb-lagyabb-jobb, kilatsz belole, elfersz kis helyeken. Ha meg nagyon utazni kell, szerzunk ra egy boxot.
  • Erre az utazasra leporoltam a “nagy” fenykepezomet (ami nem olyan nagy: errol az Olympus OM-D E-M10 mark III-rol beszelunk, ezen a termekneven btw azota is felnevetek), es nagyon elegedett vagyok vele. Az emberek szeme teljesen atallt a telefonok (tul)szaturalt kepeire, amik cserebe nem annyira elesek es jpeg-szorosek, kicsi szokas utan nagyon satisfying a rendes optikaval fotozott kep. Mar azon gondolkodtam hogy elpasszolom, de most megis maradni fog, ritkan hasznalom, de akkor jol esik.
  • Angliaban (is) lenyegeben cashless az elet, mindenhol tudtam telefonnal touchless fizetni. Meg a metron is, amit igazan feltalalhatnanak mar Hollandiaban is hogy ne kelljen allandoan chipkartyazni, mint egy osember!
  • Viszont a mobilnet helyzet eleg siralmas videken. Meg olyan hely is volt a New Forest kornyeken es a deli tenger(-szoros-)parton, ahol max 2G volt! A tobbi G-t elvitte a Boris?
  • Londonban szinte alig hallani angol beszedet. Iszonyat sok az expat, vagy ahogy az angolok mondjak az immigrant. (Merugye ha az angol megy keletre az expat, de ha a keleti megy Angliaba az immigrant, mint az kozismert.)