Sétáltam egyet Velenben.

A sziget mellett, ahol lakom, van egy gázerőmű, a fantáziadús Vattenfall Elektriciteitscentrale Diemen névre hallgat. Amikor ezt az erőművet építették, a kiásott földből létrehoztak egy ötszög alakú feltöltött területet az IJmeerben. Vélhetően ugyanaz adta ennek a nevét, mint aki az erőműnek, úgyhogy jól sejted, az lett a neve, hogy Diemer Vijfhoek, vagyis Diemeni Ötszög. Na itt sétáltam ma egyet.

Mondtam, hogy ötszög.

Amúgy egy építkezés eredményeként kb. 50 éve létrejött terület nem lenne túl érdekes, de a Vijfhoek esetében szempont volt egy (paradox módon) érintetlen terület létrehozása, ahol mindenféle madarak tudnak zavartalanul költeni, lakni. Ha a birdingplaces.eu-ra ránézek, ez elég jól bevált, több, mint 100 madárfajt spottolhat, aki ért hozzá. Amit én látok, az az, hogy (végre) beköltözött valamiféle sólyom vagy ölyv, ami vadászterületéül a Diemerparkot jelölte ki, ahol sokezer nyúl kolbászol az év minden szakában. Ezenkívül decemberi hír, hogy itt szpottoltak 1988 óta először amszterdamban vidrát is.

És a Vijfhoek tényleg gyönyörű.

Fát, mohás, elvadult, rendes túrabakancs nélkül nem jó nekivágni (nyáron is mocsaras), de ha jó a felszerelés meg az idő, akkor nagyon szép, olyan, mint a Witcher III-ban a Crookback Bog.

Egyfelől titkolnám, mert látszólag senki nem tud róla (2 óra alatt egy másik emberrel találkoztam), másrészt meg akarom mutatni, hogy Amszterdam seggében, az autópályától 500 méterre milyen csudákra lehet lelni.