Hollandia

Lipilee Hollandiaországban, avagy Hollandia a csodák csodája, avagy Lipilee esete Hollandiával, Lippilin és a hollandlámpás, szóval hollandiai kalandok és posztok gyűjteménye.

IJburg, Maksaváros.

IJburg egyébként a humorgombóc kereskedők hazája. Van itt

  • Mad Maps térképbolt,
  • Helly’s Kitchen kajálda,
  • Tamasushi sushi-főzde,
  • Hizi Hair (szlogen: Love is in the Hair),
  • IJdent,
  • a kikötőben a rezidens túrahajó Sailboa névre hallgat (és való igaz: hiányzik róla a t, vagyis az árboc),
  • és ma jöttem rá, hogy hollandosan a házunk aljában található CSIJ (Collective Store IJburg) nevét úgy kell ejteni, hogy (na ki emlékszik?): “Szí esz áj”

Mondom, Maksa.

Tovább is van >>

Queen Victoria: ezzel még adós voltam.

Tavaly nem sikerült lefotózni, idén előre tudtam hogy jön, courtesy of Passenger Terminal Amsterdam, úgyhogy kibringáztam, lefotóztam. Ezzel kívánok boldog új évet, íme, a Queen Victoria teljes pompájában, Amszterdam belvárosában:

PANO_20151231_164355

PANO_20151231_165241

PANO_20151231_163937

Tovább is van >>

First year, first christmas.

Nem vertem nagydobra (sőt: eszembe se jutott aznap), de december 2-án szép csöndben szülinapfordulóm volt ebben a lakásban, az első hollandiai lakásomban. (Meg persze első karácsonyunkat is megültük, igaz, kicsit betegeskedősre sikeredett, lázas gyerekek és felnőttek között.)

Az egyik edényt mosogatva jutottak eszembe a költözés utáni napok, amikor ez volt a berendezésem:

IMG_20141203_071128

A cuccaink csak januárban jöttek át, úgyhogy az elején vettem 3 db. edényt: egy szart vízforralásra kávéhoz, egy jót tésztafőzésre, meg egy pici teflonos serpenyőt tojásnak. Ezen felül egy szett tányért (mély, lapos, kis), egy poharat, egy kávésbögrét, meg két szett evőeszközt. Ennyi volt a konyha. Kb. talán egy hétig (vásárlás-kiszállítás) hűtőm se volt, addig egy doboz volt a hűtőm, amit a teraszon tartottam.

(Vannak a kevésbé romantikus pillanatok: az a pár nap, amíg netem még nem volt, a fűtés épp tönkrement, a fürdőszobát pedig garanciális javítás céljából szétverettem, úgyhogy ültem hálózsákban az IKEA kanapén amit direkt átmeneti célból vettem amíg nincs meg a hitvesi ágy, és felváltva fáztam és próbáltam lopni a lenti Vomar fel-fellógó wifijét, hogy legalább a Gmail offline le tudjon syncelni. Idővel majd biztos erre is jó lesz visszaemlékezni.)

Aztán 29-én átautóztam az Erdészt:

IMG_20141229_021536

…és átjött a többi cuccunk is (Erdészben, teherautóban), jöttek a többiek január 10-én, beköltöztünk és berendezkedtünk; mostanra én is, Jul is ezt a lakást szereti a legjobban az eddigi lakásaink közül. Ha odaállok, ahol a fenti fotót csináltam (nem az autópályásat, a fenti fentit), ezt látom:

IMG_20151228_004119

(Kupi inkluzíve…)

A többi pedig történelem. Készülget egy album a lakás főbb átváltozásaiból, egyszer talán publikus lesz.

Szóval: boldog születésnepot nekünk itt!

Tovább is van >>

Különbözetszámla.

Megjött a Nuon éves különbözetszámla. (Nuon: fűtés-, melegvíz-, és áramszolgáltató.) Nem kevés, konkrétan kurvasok, számítottam valami ilyesmire, mert az előző lakó egyedülálló néni volt, ráadásul holland (-2 fok fűtésigény ugye), nem ment állandóan valami számítógép, nem voltak gyerekei, stb. Szóval sok, nem is tudjuk egyben kifizetni.

A különbözetszámlát emailben kaptam, PDF csatolmányként. Az emailben van egy link a weboldalra, ahonnan az összes számlát le lehet tölteni. A számlák fölött egy rövid mondat: ha túl magas a számla, kérhetsz részletfizetést. Nem 10 bekezdéses litánia, hogy a kisfaszom törvény szerint mire van jogod; ha sok, itt (link) kérhetsz részletfizetést. Ugyanez a direkt link minden egyes számla mellett.

Úgyhogy rákattintottam a linkre, és 3 lépésben online elintéztem, hogy részletekben fizessek. Ilyen a közműszolgáltatás Hollandiában.

Kontrasztként az ELMŰ új online felületén egyelőre semmit nem tudtam csinálni, az emailt amit küldtek már nagy nehezen leparsoltam, de a rendszer még mindig nem működik, úgyhogy nem tudom az otthoni lakás számláját fizetni. Gondolom ezért is én leszek a hibás, miért nem gyalogoltam be az ügyfélszolgálatra elintézni.

Tovább is van >>