Hollandia

Lipilee Hollandiaországban, avagy Hollandia a csodák csodája, avagy Lipilee esete Hollandiával, Lippilin és a hollandlámpás, szóval hollandiai kalandok és posztok gyűjteménye.

Tour de Pour, avagy Hídról Hegymenetben. (Miniposzt.)

PANO_20150725_103757

Volt ez a #neverforget vihar tegnap, ami Hollandiában emberemlékezet óta a legnagyobb nyári vihar volt vagy mi, 120 km/h széllökések, eső, miazmás.

Tovább is van >>

Hajóspotting: Oriana.

Ma on-off jelleggel esőzött (holnapra 96 km/h széllökéseket ígérnek jelentős csapadékkal, ahhoz képest ez még jó), de pont elkaptuk a két eső közti másfél órát, hogy feltankoljuk a gyerekeket egy-egy csokis muffinnal, és egy 15 km-es kör keretében megnézzük az amszterdami hajóterminál aktuális vendégét, az Oriana-t:

PANO_20150724_173341

 

6260 tonna, 8,5 m merülés, szóval nem a legnagyobb, de azért a közeli épületek fölé emelkedik így is — marhajó látvány.

Ha korábban ki tudunk menni láttunk volna még valami 100 m hossz körüli szuperyachtot (nevét elfelejtettem, de láttam a MarineTraffic-on), de mire odaértünk, lelépett a kis rohadék. Úgyhogy csak az Orianáról van itt még 2 kép:

 

Tovább is van >>

A Schellingwoude-Durgerdam-Bansdorp tengely. (Fotórealisztikus fotókkal!)

PANO_20150722_184513

A dolog ott kezdődött, hogy egy hete eltévedtem a Noordon:

screenshot_20150724_155014

…és felfedeztem, hogy Durgerdam nem is annyira egyedülálló hely. Irtózatosan cuki kisutcás környék, öreg házakkal, bebringázható távval, kötelező. Ez Schellingwoude:

Aztán tegnapelőtt megnéztem Ransdorpot meg a Durgerdam körüli senkiföldjét — az is cuki hely:

screenshot_20150724_160009

Szar ellenszél volt az út nagy részén, meg ilyen tehenek meg lovak, meg templomtornyok, meg hidak is. Meg ilyen patakok.

Láttam vadlúdlövészetet, és elgondolkodtam, hogy ezek a helyek mind negyed órára vannak a belvárostól, és hogy ez mennyire zseniális. Az is, hogy én a kis falanszterünkből (amit szintén imádok) negyed óra alatt át tudok bringázni vidékre, és ilyeneket fotózni, meg leülni a töltésre és nézni ahogy leesik egy vadlúd, mert épp vadludakat lőnek.

Azon is elgondolkodtam (bár ez offtopik), hogy amikor legutóbb Durgerdamba bringáztunk, még nagy feat volt, hogy 10 km-t lebringázok, kezelés and all… Most pedig majdhogynem 20 alá nem is adom, kivétel, amikor a vérszegénység miatt ugye nincs agyam se, a hidakon meg hegymenetben megyek fel. És az a 10 km volt 3 hete.

Fantasztikus korban helyen élünk!

Tovább is van >>

#til Amsterdam: (Oude) Diemen.

Ígértem még korábban fotókat (Oude) Diemenről, hát itt vannak. Amszterdamban az a jó, hogy bármerre elindulsz, és valami obskúrus autópálya aluljáró után beleszaladsz ilyen helyekbe teljesen random módon. A következő képes posztom (már látom) Amsterdam Noord-ról lesz, ahol kb. ugyanilyen módszerrel találtam rá Nieuwendamra, ami egy másik kis ékszerdoboz… és ezek ugyanúgy a város részei, emberek negyed óra alatt bent vannak innen is a munkahelyükön, van közért 2 sarokkal arrébb (és vasárnap is nyitva!), meg minden. Ha pedig turistáskodnál, ezek 20-egynéhány kilométeres körök akárhonnan a városból (lám, még IJburgből is), teljesen vállalható kis félnapi-trip, és nem lehet megbánni.

Enjoy!

Tovább is van >>